ЗОШТО КОЦЕ ТРАЈАНОВСКИ ТРЕБА ДА БИДЕ ГРАДОНАЧАЛНИК НА СКОПЈЕ УШТЕ ЕДНАШ
  Објавено на
share

ЗОШТО КОЦЕ ТРАЈАНОВСКИ ТРЕБА ДА БИДЕ ГРАДОНАЧАЛНИК НА СКОПЈЕ УШТЕ ЕДНАШ

 

Морам да ви признаам дека слабо ги следам овие избори и не сум доволно упатен кој во која општина што прави, кој се кандидрал, кој е од која, една или од друга страна, ниту имам анализи и знаење кој како стои на рејтизни , анкети ... не, ова го говорам како граѓанин на Скопје, ништо друго. Иако сум демохристијанин по убедување, уште многу пред повеќепартискиот систем да се воведе кај нас и десната ориентација ми е природна, не се тревожам премногу околу заднинските агенди на партиите ниту ме допираат нивните “што ако”, “ова треба” “овој да победи” “заради ова – заради она”.

Во период сум на промена на нов медиум, и ова редовно ми се случува последниве 20 годни, скоро во ист интервал, на 5 г нова телевизија. Во меѓувреме направив и свој портал кој не го направив вулгарен како некои други кои сега збираат огромни пари токму од оние на кои довчера ги бербатеа до перверзија. Така, сега, ќе сретнете реклами од истакнати вмровци на по портали финансирани од сорос, сдсм, усаид, но тоа се стратегии кои јас немам допирна точка. Сдсм пак се рекламира исклучиво кај своите и ги помага до последен и никого не изоставува, што е навистина доблесно кон своте сојузници. ВМРО па се обидува преку “непријателските” медиуми да се обрати на сите, да докаже и да се наметне, што е сосема легитимна борба, како за едните, така и за другите.

Затоа сум дистанциран, бидеејќи јас својот леб никогаш не сум го вадел ни од партија ни од телевизија туку од реклами и спонзори, но кога живееш во време кога обичниот народ и оние кои имаат свои бизниси се плашат за себе и својот капитал од партиски рекет, разбирливо е што не сакаат да бидат многу под светлата на рефлекторите. А јас ја имам таа “сарма-карма”  што и да направам се дига голема “фрка” околу тоа J…  нејсе. Колку знае некогаш тоа да биде “UP” толку и “DOWN” но тоа е мој избор, dа зависам од рејтинг и пазар, а не од било чија партиска воља, но ние сме далеку од пазар, ние сме партиски пазар со залудени фанатици кои крвта би му ја испиле на противникот само оти не е од нивна. За мене апсолутно дегутантно, од било која страна. Јас своите ставови никогаш не сум ги криел ниту сум се срамел затоа и се решив да си напишам она што го мислам за кандидатот за градоначалник за повторен мандат Коце Трајановски.

Коце е пример за она што како кадар ВМРО требаше да го развива многу повеќе. За тоа треба млади кои ќе бидат фанатици но како што бива, добар дел од нив на кои прва работа им беше во влада се усладија од паричка, власт и тоа скапо ги чинеше. За Коце, шарените со години се обидуваа да му накалемат зло било какво по било која цена без оглед што нема вистина. Се сеќавате на КОце Коцка кога му пееја? Дебили! За цело негово време, ниту имал некоја афера за пари, швалерка, скандал, тепчка, пијанство, дрога, газење со кола, судар и слични “срања” на кои ВИЕ навикнавте дека Е нормално кога се во прашања нашите политичари. Не, Коце не е политичиар, он е класичен оперативец – менаџер. Затоа е толку добар.

И покрај партиската пропаганда, што и да кажете, неоспорни се некои факти за овој човек кој за свој еден мандат направил повеќе одошто сите негови претходници заедно. Ама сите на куп се до комуњарскиот режим до 80-те.

Обично скопјани се “палат” на “курназлак”, не еважно што и дали правиш важно да “палиш” меѓу “минџотека”, особено партиска, шизик да си на маса и да ги дупиш новинарите у ребра кога им дaваш интервјуа или ги храниш и се запиваш со нив по кафани. За жал такви сме, ние сме “гомнојадци” и сакаме такви, во такви се преознаваме. Коце ни смета најмногу оти е лошо огледало за нас,  човекот работи како манијак, а јас центарци, барем колку ги знам за мојов пола век, к’лнат се до седмо колено наоколу оти мораат да идат на работа, да работата!!


ЗАТОА ЗЕМЈАВА НЕ ЈА БИВА , ЗАТОА СВЕ НЕЧИНИ ОТИ СИТЕ САКААТ ДА “НЕ” РАБОТАТ, А ДА ЗЕМААТ ПЛАТА,

...оти, наводно, некои од нив, како на “персоналитети” им следувала европска плата за висока класа. Но ова се болести наследени од оние кои го запоседнаа градот, претежно паразити и како такви се гадат од некој кој кога ќе има поплава, како улав облака гумирана кабаница, гумени чизми над колена и во пола метро вода со хебла отвора шахти. Колку пати сум го видел у канализација уцапан затоа што Коце нема срам од работа, нема срам од она што му е доверено од нас, да се спушти на ниво на физички работник и да ги засука ракавите. И не, не го прави тоа заради реклами, пиар и слични к-ци-палци, едноставно он сака да работи! Го знам доволно долго за да одговорно тврдам, дека он е таков по карактер и срамота е тоа да не сте го забалежиле досега, колку и да му ја мразите партијата на која и припаѓа. Прекувремена работа е поим, кој се сеќавам кога Тито Петковски кај мене во емисија кога гостуваше кажа – на што личело тоа да се работи ден и ноќ, прекувремено, до доцна навечер. Треба човек да ужива а не да работи толку многу. Затоа и неговата партија толку е ценета, оти се надеваат на неработење. Разбирливо, за некој кој освен карамбол во џебовите по кабинети, ништо саглам нема сработено, но следбениците како него ги има и тоа многу. Затоа и Коце има шанса да не ги добие овие избори но пред се и само со помош на албанските гласови под команда и на партиските мињони кои се надеваат на победа на нивната партија за да земаат плата без работа. Власта се надева дека повторно ќе победи како на ланските избори – со гласови на албанците кои ќе гласаат само од инат, контра партијата на Коце, ништо друго. Да не се лажеме, не ми се фемкајте, знаеме какви сме. Да бевме работливи ќе имавме видоизмента, сосема поинаква земја. Табиетот ни е таков, сакаме пари со легачење, поточно сакаме да работиме, ама малку, а тоа да биде наплатено како да сме таленти кои се само за во Гугл.

Од што немаа каде, кампањата за рушењето на Коце е со две празни флоскули типични за ретардирани дронови кои се учипени со синклер процесор ZX Spectrum без мемеорија.

Првото е дека сечел дрва. Да сечел она што е за сечење, старо туруло и што морало да се замни. Јас пред едено 10 г ми се случи страшна случка. Мојата молетна ќерка едвај извлече жва глава оти се скрши гранка од дрво на тротоарот на нашиот влез. Ги повикав стручните од Паркови и Зеленило кои проценија дека дрвото однадвор излгедало добро но внатре било труло. Си донесоа одлука дека мора да биде исечено. Комшика моја, малоумна дегенка која живее во странство и со испран мозок, вербално ме напдна и ме нарекуваше фашист оти службата го исекла дрвто и ако стоеше пред нив. На ретардираната не и беше важно што моето дете можеше да насстрада, едноставно злоба и себичност и злоба и расипаност кога во амалгам со ниска интелигенција, глупост, раѓа вакви наци копилиња на исклучивост. Тогаш сватив ско какви ќе си имам  работа, и си имаме до дсенес. Лудило без логика! Така и за сечењата дрва кога го обвинуваа Коце, соросписките медиуми тоа го свртеа во своја полза со извртување, а вмро остана сам, без стратегија да врати и со тапкање по рамо од Сител и Канал 5 – “ќе ја наредиме”. Како ја наредија, се гледа преку интервјуата кај Цаци у 17 минута вести, каде после "секое" нивно искачање, ете ти го Бејли 45 минути окупира цели вести за да им ги растури сите тези. Нејсе, кутрите хрчки уште веруваат дека имаат соработка, им пуштиле документарец во 01 по полноќ.

ВМРО и Коце, за сите овие години владеење имаат посадено дрва колку што не може да се замисли, преброи ...  Акциите донесоа преку 30 милиона новозасадени дрва, а статистиката кај Коце е дека на едно исечено дрво – засадени се три нови, кои допрва ќе растат. Знаете добро и самите за ова, ама ви одговара да се правите недоветени. Статистиката лесно се проверува, но партиски мајмун не знае да чита, а камо ли тумачи - мајмунот прави што мајмунот гледа. А новите паркови со урбана опрема, ма неее, не ви се гледа тоа?! Па поминале неколку години, а павијанот лидерски ви рекол: Дрекавци – заборавете и урлaјате- и тоа сеуште го прават! Како да сум на планета на мајмуните!

Она што пак не се гледа е инфраструктурата оти крај ќе нема текстот ако само почнам да ве подсетувам колку булевари направи, кружни текови, нови ленти, обнови сфалт, нови тротоари ... Она што Коце , а за тоа е ултра-стручен, е и подземната инфраструктура на градот. Колку само прoширени тесни грла на подземните канализации, нови канали , исчистени стари ...  ма  ние мразиме работник кој знае да се упика нашите лајна и да ги среди, ние сакаме “курназ со виски у рука да мрси муда” со некоја цицла у кафана и тоа да излезе у нивните бљувот-медиуми и искомплексираните добиваат ерекција. Кој денес се возбудува кога некој е вреден и работи? Ама затоа секоја курва е високопочитувана, машка или женска.

Второ, за кое го дрочат е загадувањето. Иако сите светски стручни анализи велат дека градови како нашиот пред се се загадуваат пред се од горење огрев, (не знаемарувајќи автомобили и индустрија) кој најчесто е паркет, мебел, гуми, ќумур и слично ѓубре кое гнаси, но чувството на вина мора да се префрли на друг. Колите биле, фабриките биле... и кој е крив – Коцееее. Па, ве видовме со министерот за здраство, починаа толку голем  број новороденчиња, колку што немало ваква трагедија за цело време на претходната власт, ама сега нема свирчиња. Тешко е да си објективен кога си хипнотизиран и свесно себе се лажеш, не па друг.

Ама затоа за разлика од сите претходни, со Коце, градот доби нови автобуси, дадени субвенции за велосипеди, нови патеки, субвенции за приватните превозници да купат нови автобуси, субвенции за нови електрични коли ќе се набавуваат. И тоа е извонредно, ама не ви се “виѓава”, не ви се “слушава”, морате да гласате за својот партиски “курназ” кој ништо не сработил во животот, ден работa нема, кој никогаш не зане како и не видел асфалтирање со свои очи, а камо ли лопата да фати.

Коце ни треба нам, на граѓаните на Скопје, не од партиски, од практични причини.

Јавно велам и искрено го мислам немам ништо, ама баш ништо, против Шилегов, сосема легитимно и како што треба се бори да ги придобие гласовите ваши. Она што е фалинка е барем да го видевме како води некоја општина и што ќе направи таму пред да се кандидира за градоначалник.  Тоа што неговиот лидер му ветува, може утре да испадне пуста желба, па се да заврши со дебати, кога на терен да не може да се оствари. Мислите дека од кале ќе има гратис асфалт? Дека само затоа што неговите се на власт автомаски ќе биде подобро за граѓаните на Скопје? Не, фала, Скопје нема време за нови експерименти, тоа во парламент, но би се израдувал ако искрено е посветен за градот да ја добие еве барем општина Центар, па после нека стане градоначалник. Коце животот го посвети токму во решавање на нашите урбани проблеми. И тоа одлично го прави, успешно, затоа му верувам, а не затоа што е од некоја партија. Сватете го ова како сакате, но убеден су, дека ова го мисли секој кој навистина си го сака градот. Затоа неговиот опонент се крсти во гласовите на албанците, надежта е дека повторно ќе се случи изборен инжињеринг и дека на мускули ќе победи, а не заради програма и искрена воља на граѓаните. Жално е што некои ги сведоа изборите на мерење мускули межу партиите. Затоа има пукања.

Коце ми треба мене, ни треба нам, ВАМ, ова се локални, не ме интересира ништо од политиката и Коце самиот тоа го призна, - ЈАС НЕСУМ ПОЛИТИЧАР!  - затоа и го сакам, не калкулира. Работи праволиниски, а не со партиски агенди.

Затоа ќе гласам за Коце, затоа ми е важно да се доврши лунапаркот, да се набават електрични возила, субвенции за пелети, нови паркови, нови автобуси, нова Универзална Сала, нови велосипедски патеки, тоа ми треба, оти тоа е за сите, не за партии, туку за нас, за граѓаните. Вака или онака, нема пограѓанска опција од Коце во моментов и нема поспособен и покадарен човек во таа работа. Албанците пак нека покажат дека имаат личен интегритет и нека мислат за општо добро, а не партиски да бидат управувани.

Со Господ напред!

 
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани