Војаџер од 1977 па наваму е сеуште "жив и здрав и сеуште прета" - неверојатно!
  Објавено на
share

 После 37 години, Војаџер 1 ги вклучи погонските трастери за корекција на траекторијата 

Оваа недела научниците направија нешто навистина посебно

 Тимот на војаџер успеа да вклучи бекап трастери кои не беа користени од 1980-та. Тие се наоѓаат на задниот дел на сондата и служат за корекција на ориентацијата NASA/JPL-Caltech

 Во овој миг сондата Војаџер се наоѓа на 21 милијарда километри од земјата или околу 141 пати растојание меѓу Земјата и Сонцето. Де факто Војаџер сега се наоѓа во меѓуѕвездениот простор но ние сеуште можеме да комуницираме со него и покрај огромната дистанца.

 

 

  Оваа недела научниците и инжењерите од тимот на Војаџер направија нешто навистина специјално. Тие испратија команда до сондата да вклучи сет на тратсери за треакторијаи тоа прв пат после 37 години за да се утврди можнсота и способноста за ориентација и ротација на вселенското летало со пулс од 10 милионити делови од секундата

Откако научниците ја испратија командата, беа потребни 19 часа и 35 минути таа да стигне до леталото и уште толку за повратен одговор дали тоа одговорило и било успешно. Имено, толку многу време и е потребно на брзината на светлината да стигне до него и назад. И беше успешно! Трастерите произведени од Аероџет Рокетдин се вклучија совршено. 

 

Тимот на војаџер секојпат е се повеќ и повеќе возбуден од секој успех и напредок и особено со овој тест на трастерите. Располоѓжението е радосно, се чувствува осленување после напнатиот период и навистина неверојатно сведоштво со овоа успешно тестирање - изјави Тод Барбер, инжињер од лабораторијата Jet Propulsion

 

 
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани