Кој зема највисоки плати? 225.000 евра месечно во Македонија? Можно е!
  Објавено на
share

 

Кој ги зема највисоките плати во Македонија? .. или ... каде било мрсното!

78 137 денари била бруто платата во април во воздухопловен транспорт.

64 879 денари земале луѓето кои работат во секторот информации и комуникации.

Платите за оние кои работат во канцелариско-административни и помошни дејности и деловнопомошни дејности биле 41 760 денари.

Image result for biggest salary

78 137 денари била бруто платата во април во воздухопловен транспорт.

64 879 денари земале луѓето кои работат во секторот информации и комуникации.

Платите за оние кои работат во канцелариско-административни и помошни дејности и деловнопомошни дејности биле 41 760 денари.

Зголемување на просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен, во однос на претходниот месец, е забележано во секторите: Рударство и вадење на камен (13.3 %), Административни и помошни услужни дејности (4.1.%) и Трговија на големо и трговија на мало; поправка на моторни возила и мотоцикли (3.5 %).

Просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен во април 2018 изнесува 35 117 денари.

Скопјанец вработен во приватното здравство минатата година земал месечна бруто-плата од 225.000 евра, односно неговата годишна бруто-плата изнесувала 2,7 милиони евра, што е највисоката плата исплатена во Македонија.

Најголемиот исплатен бонус, односно дополнителен приход од работното место лани изнесувал 416.000 евра. Ова го покажуваат податоците на Управата за јавни приходи (УЈП) собрани од годишните даночни пријави што ги поднесуваа граѓаните за 2016 година.

Податоците покажуваат дека највисоката годишна бруто-плата е исплатена во приватното здравство, по што следат фармацевтската индустрија, трговија на големо и информатичките технологии.
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани