Македонија во среда ќе биде 30. членка на НАТО
  Објавено на
share

Македонија во среда ќе биде 30. членка на НАТО

 


akedonja

Амбасадорите на 29-те земји членки на НАТО во среда, 6 февруари, ќе го потпишат протоколот за пристапување на Македонија во Северно-атлантската воена Алијанса.

Според најавите од Брисел на церемонијата на потпишување на Пристапниот протокол со Македонија во седиштето на Алијансата ќе присуствува и шефот на македонската дипломатија, Никола Димитров. Покрај тоа предвидено е по потпишувањето на документот, генералниот секретар на НАТО Јенс Стлтенберг и македонскиот министер да одржат аедничка пресконференција.

По потпишувањето на Пристапниот протокол, Македонија ќе учествува на состаноците на НАТО без право на глас, а полноправна членка ќе стане откако парламентите на сите 29 земји членки на Алијансата ќе го ратификуваат протоколот
.
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани