САД - СЈО мора да постои но истрагата за рекет да се оди до крај - Метју Палмер
  Објавено на
share

Пораката е дека СЈО мора да постои но да се истражи целозно аферата поврзана со Катица Јанева и РЕКЕТ

 

Поддржуваме целосна, детална и транспарентна истрага, рече Метју Палмер, заменик-помошникот државен секретар на САД Метју Пламер, коментирајќи ја истрагата за специјалната обвинителка Катица Јанева.

„Такви сериозни обвинувања бараат сериозен одговор. Ако постојат докази, тогаш соодетно обвинение ќе биде можност за властите и Северна Македонија да покажат почитување на владеење на правото, кое преставува фундаментална основа што ќе и` помогне на Северна Македонија да го продолжи европскиот пат. Ние ги поодржуваме и охрабруваме институциите на Северна Македонија да ја завршат оваа истрага“, рече Палмер во интервју за Српската редакција на Гласот на Америка.

Тој истакна дека многу е важно да постои Специјалното Јавно Обвинителство, кое ќе има мандат да ги адресира овие прашања и предизвици.

Останува нејасно како институција која е корумпирана сама себе да се истражува и самообвинува, ќе биде досега без преседан или ова е само реторика со која се купува време бидеејќи апсолутно стои во место целата работа, освен за неколку "жртвени"
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани