ИСКАНДЕР - Нова руска ракета
Објавено на

 

Трката во вооружување ќе се вжешти после ставање во употреба на ИСКАНДЕР

 

На исток, Александар Велики се нарекува ИСКАНДЕР. Ова е и името на најновата руска ракета која повеќе пати е успешно тестирана и на последните воени маневри на руската армија

Се работи за повеќенаменска ракета, која е прилично мобилна што прави тешко или предоцна да се детектира, е со средна големина и дострел и може да носи и експлозивни и атомски глави.

Нејзините карактеристики се
 

Specifications
Weight 3,800 kg (8,400 lb)[2]
Length 7.3 m (24 ft)
Diameter 0.92 m (3 ft 0 in)
Warhead 480–700 kg (1,060–1,540 lb) thermonuclear weapon, High explosive fragmentation, submunition, penetration, fuel-air explosive, EMP[3][4]

Engine Single-stage solid propellant
Operational
range
50 km (31 mi)-400–500 km (250–310 mi)[5][6] for Iskander-M
Speed 2,000 m/s (Mach 5.9) Burn-out velocity (hypersonic)[7]
Guidance
system
Inertial guidance, optical DSMAC (Iskander-M), TERCOM (Iskander-K), use of GPS / GLONASS in addition to the inertial guidance system[8]
Inertial, use of GPS / GLONASS and optical DSMAC terminal homing
Accuracy 5–7 m (Iskander-M)
Launch
platform
Mobile TEL

 
КОМЕНТАРИCopyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани