Масечините во сончевиот систем. Дали знаете колку месечини има?

share

Дали воопшто знаете колку месечини има во нашиот сончев систем? Некои планети имаат повеќе месечини одошто планети во нашето опкружување. Интересен приказ и одлично спредбени и прегледни фотографии за да добиете појасна представа за месечините и планетите.

 Сликава подоле ви ги прикажува месечните на Јупитер и во размер на големина спрема матичната планета

 Точна представа за месечните на секоја планета. И Плутон има месечина! Изненадувачи, нели?

 Уран и неговите месечини

 Плутон и Шарон, повеќе наликуваат на бинарни планетоиди одошто на планета и месечина, но ... 

 Господарот на прстените - Сатурн и неговите "хобити"

Меркур и Венера се единствените кои немаат пиродни сателити - месечни.


Земја - Месечинa - и со можеби најстабилна орбита од сите

Earth Moons = 1

Earth also has several quasi-satellites, asteroid 2016 HO3 being the closest with the most stable orbit.

Luna

 

Mars Moons = 2

Both moons may be captured asteroids.

Јупитер има 72 месечини или може да се каже сопствен систем налик на сончевиот. Понатамошните прикази се на месечни и на природни тела кои се сметаат за сателити со огромни варијации во големината и особено во патеката на кружење. Има дискусии дали воопшто можат да се категоризираат како месечни и немаат соодветни имиња туку каталошки броеви (може да си "купите" име на ѕвезда или месечна, па дури и на галаксија, има некаква процедура, но за тоа друг пат). Но ова се најдеталните информации за сите тела во сончевиот систем кои се откриени, се до Кујперовиот појас.

upiter Moons = 79

Listed in order of size. The first 4 moons listed, the Galilean moons, are viewable with binoculars and any telescope.

Сатурн има 62 месечини

Saturn Moons = 62

Listed in order of size. The first 6 moons listed are viewable using a decent-sized telescope. Titan is viewable with binoculars. Saturn also has millions of moonlets embedded in its ring system.

S/2004 S13

 

S/2006 S1

 

S/2004 S17

 

S/2004 S12

S/2007 S2

 

S/2007 S3

 

S/2004 S7

 + S/2006 S3

 

Uranus Moons = 27

Listed in order of size. Titania can be viewed with a larger telescope.

Ferdinand

 

Margeret

 

Trinculo

Neptune Moons = 14

Listed in order of size. Triton is viewable using a good-sized telescope.

Psamathe

 

S/2004 N1

Dwarf Pluto Moons = 5

Listed in order of size. Pluto and Charon are considered a binary dwarf planet system.


Dwarf Orcus Moons = 1


Dwarf Haumea Moons = 2


Dwarf Quaoar Moons = 1


Dwarf Makemake Moons = 1


Dwarf 2007 OR10 Moons = 1


Dwarf Eris Moons = 1


Dwarf Salacia Moons = 1


- OORT CLOUD REGION -


Dwarf Sedna Moons = 0КОМЕНТАРИ

Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани