После Фукушима - Њујорк? - Нуклеарната централа на Њујорк почна неконтролирано да истекува радиоактивен матерјал во реката Хадсон
  Објавено на
share

Ако уште се думате дека Македонија треба-мора, да гради нулеарна централа и дека се безбедни не-знам-ти-ја-колку. Еден мал, сосема мал инцидент и каде ќе бегаме? А шит хапенст, а во случајот со државата и со градот Њујорк шит из абоут ту хит д фан!

Пред извесно време, гувернерот на државата Њујорк, побара истрага во врска со истекување радиоактивен матерјал во подземните води. Новите примероци покажуваат дека нивото на контаминација изнесува 80% повеќе од претходните урнеци земени претходно со што екпертскиот заклуок е дека постои е во тек e 'несреќа која само што не се случила" и побараа електраната веднаш да биде затворена, без одлагање.

Електраната Индијан Поинт се наоѓа на 25 миљи северно од градот Њујорк и е клучна за снабдување со енергија на преку 23 милиони луѓе во поширокиот регион на градот Њујорк.

The Indian Point plant is located upriver from NYC, and it’s a serious threat to the whole region, according to watchdog group Riverkeeper. “It’s a disaster waiting to happen and it should be shut down,” Paul Gallay, president of Riverkeeper, told CBS News. Indian Point has been operating for around 40 years, and generates about 25 percent of the electric power for Westchester and New York City. The plant, owned by Entergy, is leaking tritium, a radioactive substance. Three of the forty Indian Point wells showed an increase in radioactive material, and one of the wells showed a 65,000 percent increase. Entergy states that this leak will not harm local inhabitants, as the groundwater is located on their property. John J. Kelly, former director of licensing for Indian Point and a certified healthy physicist, said that tritium is a radioactive form of hydrogen that is found naturally. “It’s more of a regulatory problem than an environmental problem,” said Kelly.

Indian Point, Hudson river, river contamination, nyc waterways, nyc pollution, Indian Point nuclear power plant, radioactive reactor groundwater, groundwater pollution, nuclear plant nyc, Entergy, nyc waterways, radioactive water leak, Coastal Zone Management Assessment, indian point leak

Ова не е прв проблем кој го имала централата. Досега имаше падови во снабдувањето, пожар и вклучување на алармот заради дефекти преку целата измината година. Ова последно што се случи е неприфатливо и наредив на комесарот задолжен за зачувување на околината  Базил Сегос и инспекторот за здраство Хауард Цукер во целост да го испитаат инцидентот и да ги преземет сите расположиви мерки вклучувајќи и соработка со Нуклеарната Регулаторна Комисија за да се одреди обемот на истекувањето, колкава површина зафатила, времетраење и ризиците по околината и јавното здравје - е изјавата на гувренерот објавена во официјалното соопштение.

Indian Point, Hudson river, river contamination, nyc waterways, nyc pollution, Indian Point nuclear power plant, radioactive reactor groundwater, groundwater pollution, nuclear plant nyc, Entergy, nyc waterways, radioactive water leak, Coastal Zone Management Assessment, indian point leak

Она што се говори е дека оваа централа веќе 4 децении го загадува брегот и водите и претставува вистинска закана за здравјето и околината

Indian Point, Hudson river, river contamination, nyc waterways, nyc pollution, Indian Point nuclear power plant, radioactive reactor groundwater, groundwater pollution, nuclear plant nyc, Entergy, nyc waterways, radioactive water leak, Coastal Zone Management Assessment, indian point leak

Централата и во минатото испуштала радиоактивен матерјал но досега немало истрага и затоа немало ништо во јавноста но сегашната истрага недвосмислено го потврдила и тоа.

 

Via NY Daily News, CBS NewsEcoWatch

 
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани