Писмо од Јосип Броз Тито
  Објавено на
share

 

Nakon 36 godina, pismo je poslao Josip Broz Tito

“Nisam dozvolio da nam Rusi i Amerikanci seru po glavi“

 

Dragi moji Jugosloveni, mrzite me čujem.

 

I to iz dna duše. Mrzite me i sve mi po spisku psujete. Kazete da sam bio diktator, da sam gušio slobode, da sam slao u zatvor neduzne, da sam naredio ubistva mnogobrojnih. Da dok sam bio na čelu FNRJ i SFRJ zaduzio i vašu djecu, vaše unuke i praunuke. Da sam bio protiv slobode ispovedanja vere. Da sam napravio društvo privilegiranih, a da je narod bio zeljan svega.

E pa mrzite me, nadam se da ćete me mrziti iz dana u dan sve više. Zaboravit ćete da sam postao predsednik drzave koja je još bila u feudalnom dobu, da skoro nije bilo tvornica, da je procenat nepismenosti bio izuzetno visok, da su bolesti koje su odavno bile iskorenjene u Evropi i dalje harale po celom Balkanu. Zaboraviti ćete ili već jeste koliko je kilometara pruga, puteva i cesta napravljeno dok sam bio „diktator“. Koliko je bolnica izgrađeno, škola i univerziteta. Koliko smo samo tvornica napravili, kakvu smo vojnu industriju izgradili. Koliko ste samo imali radničkih odmarališta, prvenstveno na moru, ali i na kopnu. Vaša su deca imala dobre škole, vaš je pasoš bio cenjen.

Jesam, priznajem, bio sam diktator. Nisam dozvolio da nam Rusi i Amerikanci seru po glavi. Tačno je, bio sam diktator, nisam hteo da čujem da moze biti neko gladan. Naređivao sam i, opet bih, da svaki radnik dobije stan od svoje firme. Naređivao sam i opet bih, da svaka radnička familija ima pravo na godišnji odmor na moru. Priznajem, mrzio sam zaostalost i koristio sam svoj diktatorski autroritet da svako dete mora ići u osnovnu školu, a ko zeli moze i u srednju i na besplatan fakultet. Lečenje na VMA u Ljubljani, Zagrebu, Beogradu je bilo dostupno svima i svima je bilo besplatno.
Mrzite me što sam hapsio i slao na Goli otok. Mrzićete me još i više kad vam kazem da bih to opet činio samo da obezbedim miran san svakom detetu u svojoj diktaturi. A u tome sam i uspio. Ko je radio svoj posao, nije išao na Goli otok. Ko je radio gluposti, rovario protiv tek osnovane drzave, kovao planove za uspostavljanje sovjetske republike ili neke američke kvazi-demokracije, taj je imao besplatnu kartu za Goli otok.
Mrzite me što sam naredio ubistva kvislinga i izdajica 1945-te. Ma šta sam trebao? Da ih amnestiram, a oni klali neduzan narod 4 godine. Kazete da sam naredio ubistva nekih sveštenika, hodza i popova? A nije vam palo na pamet da ih je ostalo u zivotu više od 99%, odnosno da sam naredio (i opet bih) da se smaknu samo oni koji su blagoslovljavali koljače. Zaboravili ste da nisam zabranio da se grade i crkve i dzamije.
Kme, kme, Tito je bio diktator, on nije dozvolio razvoj demokratije! Pa majku vam vašu, sve sam vam dao! Nije se zvalo ova ili ona stranka, ali ste imali SSO, SK, sindikate, radničke savjete, SUBNOR, imali ste sve mogućnosti da se ponašate demokratski i uvezbavate demokratske procese. Kao smeta vam što nije mogao napredovati ko nije bio član partije! Pa majku vam vašu, ko sad napreduje u tim vašim drzavama? Da nisu mozda nezavisni intelektualci!?
Ma znate šta, razočarali ste me i to duboko. Sve sam vam dao i šta vi onda uradite? Sve razjebete! Gde su sad one škole i tvornice, gde su univerziteti? Koliki je natalitet? Rastete li ili padate? Jeste li sretni ili nesretni? Leto je, hoćete li na more? Hoćete li svojim parama ili mozda na kredit? Čije su vam banke? Čiju hranu jedete, je li uvozna ili domaća? Imate li za zimnicu? Sećate li se mojih zimnica, svake godine, ha? Ko je kum vašeg deteta? Je li komšija i prijatelj druge nacije ili više toga nema? Gde su vam deca, sa vama ili su pobjegla u inostranstvo, brisati guzice švabama? Moze li se zivjeti od penzije ili se svi molite bogu da umrete prije nego odete u penziju, samo da se ne patite i ne mučite svoju djecu?
Budale jadne! Šta sam vam govorio – čuvajte bratstvo i jedinstvo. Mislite li da sam ja to samo onako pričao?
Budale jadne! Sad vam Švabe i Francuzi uvaljuju priču o evropskoj uniji! A vi pušite sve što vam kazu! Pa imali ste uniju jaču od evropske sa vojskom, policijom, bankom, minimalnim uvozom, čist zrak i domaću hranu, dzaba školstvo i zdravstvo. A sad ćete dobiti njihovu vojsku i policiju, njihove banke da vas pljačkaju, zaboravite na čisti zrak i vodu, ići ćete kod njih da ih sluzite, a domaće ćete pojesti samo govno.

A to ste i zasluzili.               

Ова е чисто фиктивно/хипотетско писмо. Ова инфо е колку да спречиме преголема возбуда кај оние кои сеуште веруваат дека лампите на Марашлот не прегореле
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани