Официјално - Македонија е најлошо место за живеење во Европа
  Објавено на
share

 Македонија е на последното место во Европа според „одржливиот квалитет на животот“, вели консултантската фирма за глобален менаџмент Бостон консалтинг груп (БКГ), една од водечките светски советнички фирми за бизнис-стратегии, во својот извештај за 2016 година.

БКГ ја мери „одржливата благосостојба“ на една земја врз основа на 44 различни индикатори, а БДП-то по жител е само еден од нив. Индикаторите, меѓу другото, ги мерат стапката на невработеност, инфлацијата, распространетоста на болестите, очекуваниот животен век, квалитетот и достапноста на образованието, квалитетот на инфраструктурата, состојбата на животната средина, контролата на корупцијата, слободата на печатот и многу повеќе.

Горната мапа е базирана на извештајот на БКГ за 2016 година.

На неа Македонија има најниска оценка, 42,9, а веднаш пред неа се Црна Гора со 43,3 и Молдавија со 44,5.

Следуваат (од долу нагоре) Молдавија со 44,5, Босна и Херцеговина со 48,5, па Украина со 49,1 и Албанија со 50.

Најубаво се живее во Норвешка (чиста 100-ка), па во Холандија (95), Финска (94,9) и Германија (93,6).

Од другите на Балканот најдобро котира Словенија со 63,4, а по неа се Грција (62,6), Србија (53,7), Хрватска (50,4) и Бугарија 48,6.
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани