Вандализирана статуата на Александар во централна Атина. напишале - УБИЕЦ!
  Објавено на
share

 

„Убиец!“ Вандализирана статуата на Александар во централна Атина

 

Новоизградената статуа на античкиот воин Александар Велики во центарот на Атина беше вандализирана од непознати лица, веројатно во вторникот вечер, објави Катимерини.

 

Вандалите насликале слогани на пиедесталот на статуата, која стои на аголот на авениите Амалијас и Василисис Олгас, означувајќи го древниот воинствен крал како убиец.

Статуата, извајана од познатиот грчки уметник Јанис Папас, е висока 3,5 метри и долга 3,8 метри и беше поставена на 17 април. Таа беше донација од скулпторот за Општина Атина.
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани