Пронајдено ремек-делото на Чимбуе РУГАЊЕ СО ХРИСТОС
  Објавено на
share

 Пронајдено изгубено ремек-дело од Чимабуе вредно 6 милиони во кујна на една французинка.

 

Чимабуе (полно име: Чени ди Пепо Чимабуеитал. Cenni di Pepo (Giovanni) Cimabue1240 — 1302) е италијански сликар и автор од готската епохa.

Чимабуе бил најценет фирентински сликар на своето време. Се смета за последен голем сликар кој создавал во манир на византијског сликарства. Поаѓајки од византијските дводимензионални и стилизирани ликови, Чимабуе ги сликаа во природни размери и бои.

Негов ученик Џото, бил еден од првите великани и уметници и претходниции на италијанске Ренесанса

The painting was kept directly above a hot plate used for cooking food.

Ругање со Христос

 

Сликата или иконата, како што наликува, создадена во манирот на византиското  сликарство е случјано пронајдена во кујна на една жена во близина на Париз. Се очекува сликата да достигне вредност на аукција 6 милиони евра. Ова е една од позначајнигте вести од уметноста периодов и интересот е огромен за оваа икона, за која наскоро се очекува да биде дадена на аукција.

Една од причините е што малку слики постојат од овој врвен сликар. Во светот има само 11 вкупно но и покрај тоа, сепак се работи за вревен мајстор како претходник на ренесансата.

Иконата Ругање со Христос и покрај наталожената прашина се наоѓа во извонредна состојба и нема потреба од дополнителни зафати за конзервација и ревитализација. Инаку ова ќе биде прва слика на Чимабуе која ќе оди на аукција.

Image result for cimabue mocking of christ

смитсониан
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани