Откриен дијамант кој во себе има дијамант - Матрошка!
  Објавено на
share

All that we see or seem. Is but a dream within a dream

Во Сибир е откриен најнеобичниот дијамант виден досега. Имено, самиот дијамант, во себе содржи уште еден дијамант, затворен во шуплива внатрешност на друг, поголем дијамант, каде помалиот видливо може да менува положба. Не постои сознание за ништо слично пронајдено било кога.

Пронајдене е во Сибир, во еден од најголемите рудници за дијаманти во рудникот Најурба во во Јакутска.

Внатрешниот дијамант може слободно да се движи во проѕирниот, поголем дијамант

Поголемиот е0,62 карати со димензии 4,8x4,9x2,8 mm

Внатре, помалиот има тежина од околу 0,02 карати и е со димензија 1,9x2,1x06 mm

Ова е рентген снимката на дијамантот Матрошка, наречен според традиционалните руски куклички во куклички (бабушка)

Image result for matryoshka diamond

Цена? Непроценливо!

 

 
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани