Почина Алексеј Леонов, првиот човек во вселената
  Објавено на
share

На 11 октомври почина Алексеј Леонов, првиот човек кој излезе на "вселенска прошетка" и со тоа стана првиот човек кој во вселената.

Повод да се подсетиме, со почит, кон пионерите на она што иднината го носи. Храбрите космонаути кои го трасираат патот на новите истражувања.

Пред 54 години, поточно на 12 март 1965 на мисијата со бродот Васход - излезе од кабината и направи прва вселенска прошетка во вселената, додека орбитираше околу Земјата. Мисијата беше успешна и траеше 12 минути и 9 секунди.

Image result for alexei leonov

Ова е оригиналната фотографија, првото вселенско селфи, од тој историски настан. На 12 март 1965 на мисијата со бродот Васход - излезе од кабината и направи прва вселенска прошетка во вселената, додека оритираше околу земјата. Мисијата беше успешна и траеше 12 минути и 9 секунди. Леонов во вселената, а во позадина е планетата Земја

Alexei Leonov.jpg

(30 May 1934 – 11 October 2019)

Image result for In July 1975, Leonov commanded the Soyuz capsule in the Soyuz–Apollo mission, which docked in space for two days with an American Apollo capsule.

Исто така беше командир на рускиот брод Сојуз кој во 1975 се спои со американскиот Аполо и заедно орбитираа два дена, што беше голем гест за мир и соработка меѓу двете суперсили.

Image result for alexei leonov

Бог да го прости
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани