НАТО КАДИДАТ ЗА НОБЕЛОВА НАГРАДА ЗА МИР
  Објавено на
share

 

NATO KANDIDAT ZA NOBELOVU NAGRADU ZA MIR! Šokantna nominacija koja je uzburkala svetsku javnost!  

NATO je među 317 kandidata za ovogodišnu Nobelovu nagradu, piše "Politika" u današnjem broju.

Kako je saopštio Nobelov institut u Oslu pošto je 31. januara istekao rok za podnošenje kandidatura, nominovano 317 kandidata, među kojima je 210 uglednih pojedinaca i 107 međunarodnih organizacija.

NATO KANDIDAT ZA NOBELOVU NAGRADU ZA MIR! Šokantna nominacija koja je uzburkala svetsku javnost! (ANKETA)

 

Anketa

DA LI JE NATO ZASLUZIO NOBELOVU NAGRADU?

Da, to je sjajan predlog! - 5.11%
 
Ne! Ovo je skandal! - 91.92%
 
Ne znam, ne zanima me to! - 2.97%
 
 
Hvala što ste učestvovali u glasanju.

List podseća da norveški Nobelov komitet decenijama drzi u strogoj tajnosti imena kandidata, kao i onih koji podnose nominacije, a po statutu komiteta, ti podaci se čuvaju 50 godina.

Ipak, podaci o kandidatima i njihovim predlagačima "procure" u javnost, pa se tako zna da su među njima, već drugu godinu, aktivistkinja za borbu protiv klimatskih promena Greta Tunberg, ali i NATO, što je, kako navodi "Politika", izazvalo izveštan šok u delu norveške političke javnosti i opozicionih medija.

Iza kandidature NATO-a stoje neki poslanici vladajuće konzervativne partije Desnice koji smatraju da taj vojni savez svojim višedecenijskim postojanjem preventivno deluje protiv izbijanja sukoba u svetu, pogotovo u vreme hladnog rata i postojanja nekadašnjeg Sovjetskog Saveza.

Prema predlagačima, zahvaljujući NATO-u u Evropi duZe od 70 godina vlada mir, mada je, kako navodi jedan od njih, za njegovo "postizanje i odrZavanje, neophodno i neminovno da se povremeno primeni vojna vojna moć i otpočne rat".

"Politika" zaključuje da je ipak Greta Tunberg favorit za dobijanje Nobela za mir, a to potvrđuju i kvote na kladionicama, dok se NATO joše nije obreo na lištićima bukmejkera.

 

https://naslovi.net/2020-03-07/kurir/nato-kandidat-za-nobelovu-nagradu-za-mir-sokantna-nominacija-koja-je-uzburkala-svetsku-javnost-anketa/25033313
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани