ЕРУСАЛЕМ - СЛОБОДЕН ГРАД
  Објавено на
share

 

ЕРУСАЛЕМ - СЛОБОДЕН ГРАД

 

 пишува Виктор Трифуновски 

 

Пред 2 години Ерусалим е прогласен за главен град на Израел. Градот кој беше освоен со сила од страна арапите, беше ставен под палестинска управа речиси 8 века. Крстоносците не успејаа да го спречат нападот на Салах Ал-Дин, познат како Саладин, и на 2 Октомври 1187 година, Ерусалим паѓа во негови раце. Во таков Ерусалим, евреите и христијаните се прогласени за „НЕЏЕС“ арапски збор кој означува нешто валкано, недостојно за почит.

За нив постоел посебен закон наречен „ДИМИ“ кој меѓудругото пропишувал носење на жолта лента околу левата рака за евреите „идеа“ која многу векови подоцна ја прекопирал Адолф Хитлер во Нацистичка Германија. Христијаните морале да носат црвен појас околу половината, додека и едните и другите морале да плаќаат „Џизја“-данок за неверници.

Еврејските и христијанските храмови биле оставени да се распаѓаат, конкретно, од Иродовиот Храм е останат само еден ѕид (Ѕидот на плачот). Туризмот бил непознат поим, градот немал никаква инфраструктура, ниту водовод, ниту канализација, додека јавните служи биле на ниво на импровизација, и најчесто недостапни за евреите и христијаните.

Така било се до 1967 година, кога Израел е нападнат од три страни, од три држави. Од Сирија, Јордан и Египет. На 5 Јуни, овие три држави започнуваат офанзива против Израел...и доживуваат катастрофа. Додека светот сеуште бил изненаден од исходот на оваа војна, Генерал Јицак Мордикај прави уште едно изненадување. Тој заедно со 1.200 падобранци и две моторизирани бригади, врши десант на Ерусалим на 10 Јуни 1967. Следниот ден, Ерусалим е во рацете на Израел, ставен и е крај на 8 вековната темница.

Денес во Ерусалим може да дојде било кој човек, може да се моли било кој верник, граѓаните се рамноправни пред законот, возобновени се сите храмови. Слободен Ерусалим, значи Израелски Ерусалим...се друго е темница.
Мојсиевите зборови се применети и живеат на дело:
БЛАГОСЛОВЕН Е ОНОЈ КОЈ ГО ЧУВА МИРОТ НА ЦИОНСКАТА ЗЕМЈА, БЛАГОСЛОВЕН Е ОНОЈ КОЈ ГИ ЧУВА ЅИДИНИТЕ НА ЕРУСАЛИМ!

 

Велат, сликите кажуваат илјадници зборови. Сликите за Ерусалим, кажуваат многу повеќе. Еве го Ерусалим пред Израелската Управа(црно бело) и со Израелска Управа (во боја). Заклучокот е јасен, Слободен Ерусалим, значи Израелски Ерусалим:

 

No photo description available.

No photo description available.

No photo description available.

 

No photo description available.

 

 

 

 
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани