Велика Британија живее без мерки: Пример за другите или опасен експеримент?
  Објавено на
share

 

Велика Британија живее без мерки: Пример за другите или опасен експеримент?

 Велика Британија го поздрави својот „Ден на слободата“ во понеделникот, откако Владата на Борис Џонсон ги укина буквално сите епидемиолошки мерки. Велика Британија има драматично зголемување на бројот на нови случаи на коронавирус, од новиот и позаразен делта сој. 

 

Во понеделникот, тој забележа седумдневен просек од 45.996 нови дневни случаи, што е најголема бројка од врвот на третиот бран на епидемијата во јануари, кога имаше околу 58.000 случаи на ден .Имено, на 17 јули, Велика Британија има 69,5% од населението вакцинирани со единечна доза и 54% вакцинирани со две дози. Уделот на возрасните е, се разбира, значително поголем – 87% со една и 68% со обете дози. Токму во овој фактор Џонсон и неговата влада ги ставаат своите надежи во нивната пресметка на ризик.

Доколку се покаже дека вакцината доволно штити од потешки форми на болест и смрт, тогаш хоспитализацијата, бројот на пациенти во единиците за интензивна нега и бројот на смртни случаи остануваат на условно прифатливо ниво – што е повторно политичко, како и епидемиолошко променлива – без оглед на скокот на бројот на заразени, тогаш нивниот ризик може да се исплати.

Велика Британија имаше седумдневен просек од 44 смртни случаи на ден во понеделникот, наспроти 10 на ден точно еден месец порано. Бројот на пациенти со корупција во болниците на 15 јули беше 3964, со 551 во единиците за интензивна нега, додека еден месец порано беше 1229, со 206 на интензивна нега.Сигурно е дека овие бројки би биле далеку поголеми денес ако високиот процент на вакцинирани не служеше како вид на популација во популацијата за најтешките последици од коронавирусот. Во јануари, 1.800 луѓе умирале секој ден. Сепак, останува да се види како ќе се движат бројот на сериозно болни и мртви сега кога трајно се подигна втората брана, составена од епидемиолошки мерки за намалување на контактите. Велика Британија е веќе седма во светот по бројот на смртни случаи, со 128.708 регистрирани смртни случаи од ковид-19.

Џонсон смета на вакцинацијата

Во секој случај, од почетокот на неделата во Англија салите и стадионите можат да се отворат со полн капацитет, дискотеките повторно да се отворат и веќе нема ограничување на бројот на луѓе што може да се соберат. Ова е ново поглавје во борбата против пандемијата. Носењето маска повеќе не е задолжително, но се препорачува за јавен превоз и во продавници.

– Ако не го сториме тоа сега, можеби ќе се запрашаме, кога воопшто ќе го направиме тоа? Ова е вистинско време, но мора да бидеме внимателни. Треба да бидеме свесни дека за жал вирусот е сè уште таму, им рече Џонсон на Англичаните, објаснувајќи дека е во пресметка на ризик за отворањето, исто така беше земен предвид и факторот на сезоната, односно проценката дека помалку луѓе ќе станат заразени и сериозно болни сега, среде летен и училишен одмор.

Иронијата е во тоа што Џонсон им се обрати на граѓаните од самоизолацијата во која мораше да оди затоа што, иако самиот го надмина коронавирусот, тој беше во контакт со новиот и неодамна заразен министер за здравство Саџид Јавид. Покрај Џонсон, апликацијата за јавно здравје (NHS) Ковид-19 им нареди на стотици илјади Англичани да се изолираат поради контакт со заразено лице, предизвикувајќи хаос на работните места и продавниците во кои луѓето се насобрале пред да се изолираат.
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани