Дали ги знаете сите градоначалници на Скопје (низ историјата)?
  Објавено на
share

Наскоро ќе бирате градоначалник на Скопје на следниве локални избори, но дали ги знаете сите градоначалници на Скопје (низ историјата)?


Еве ви ги, сисок на сите познати, според историски сознанија и записи. Во современата историја имаме 13, но Скопје има и подалечна историја па еве список на некои дури и од пред, скоро 2000 години.

Колку што можевме и самите да побараме фотографии но не најдовме а и на официјалниот портал на Град Скопје од некои градоначалници од минатото. 

 ПЕТРЕ ШИЛЕГОВ 16

 Петре Шилегов 2017-2021

 

 

 

 

 

КОЦЕ ТРАЈАНОВСКИ
2009 - 2017
 
ТРИФУН КОСТОВСКИ
2005 - 2009 
РИСТО ПЕНОВ
1996 - 2005 

 

 

   
ЈОВЕ КЕКЕНОВСКИ
1995 - 1996
ГОРАН НИКОЛОВСКИ
1993 - 1995
    
МИЛАН ТАЛЕВСКИ
1991 - 1993  
     
ЈУГОСЛАВ ТОДОРОВСКИ
1986- 1991
ДУШАН ПОПОВСКИ
1984 - 1986
ТРАЈКО АПОСТОЛОСКИ
1982 - 1984
     
МЕТОДИ АНТОВ
1974 - 1982
ДРАГОЉУБ СТАВРЕВ
1969 - 1974
БЛАГОЈ ПОПОВ
1963 - 1969
     
КРСТЕ МАРКОВСКИ
1960 - 1963
НАУМ НАУМОВСКИ - БОРЧЕ
1956 - 1960
ВАСИЛ ЃОРГОВ
1954 - 1956
     
ЌЕМАЛ СЕЈФУЛА
1951 - 1954
БЛАГОЈА НИКОЛОВСКИ
1951
НАУМ НАУМОВСКИ - БОРЧЕ
1950
     
АСПАРУХ КАНЕВЧЕ
1949
ВЕРА АЦЕВА
1948
ДУШКО ЛУКАРСКИ
1948
     
ГОРЃИ ИКОНОМОВ
1947 - 1948
ДИМЧЕ ЗОГРАИМФСКИ
1945 - 1947
ЛАЗАР ТАНЕВ
1944 - 1945
     
СПИРО КИТИНЧЕВ
1941 - 1944

 

 

ЧЛЕНОВИ НА I-от ГРАДСКИ НАРОДНООСЛОБОДИТЕЛЕН ОДБОР НЕПОСРЕДНО
ПО ОСЛОБОДУВАЊЕТО НА СКОПЈЕ, НА ЧЕЛО СО ЛАЗАР ТАНЕВ

пред 1945

Инж. МУТАКОВ
1941
ЈОСИФ МИГАЈЛОВИЌ
1939 - 1941
Д-р. КОСТА ЧОХДАЏИЌ
1938 - 1939
ПАНТА ЈОВАНОВИЌ
1936 - 1938
Проф. ПЕРА ЈОВАНОВИЌ
1936
ЈОСИФ МИХАЈЛОВИЌ
1929 - 1936
НИКОЛА САПУНЏИЌ
1923 - 1929
АЛЕКСАНДАР БУКВИЌ
1921 - 1923
КОСТА СТЕФАНОВИЌ - АРСЕНОВСКИ
1920 - 1921
ДУШАН ЦЕКИЌ
1920
СПИРО ХАЏИ ПИРО
1918 - 1920
ШЕФКЕТ ПАША
1906
АФУД ПАША - ВАЛИЈА
1900 - 1908
ЈАХЈА ПАША
1504
МУСТАФА ПАША
1492
ИСХАК БЕГ
1438
ГАЗИ ЕВРЕНОС - БЕГ
1392
РАДИСЛАВ - СРПСКИ
1348 - 1353
РОМАН СИМЕОН - САМОИЛОВ
1004
ВАРДА СКЛЕР - РОМЕЈСКИ
XX ВЕК
ГАВРИЛО РАДОМИР

АПУС СКУАПОС
284
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани