Владата ги излажа лозарите за откупот и цените, грозјето го истурија пред портите на „Тиквеш“ во знак на протест
  Објавено на
share

Владата  ги излажа лозарите за откупот и цените, грозјето го истурија пред портите на „Тиквеш“ во знак на протест

 

На социјалните мрежи вирално стана видео во кое, како што се наведува лозари масовного истураат непродаденото грозје, незадоволни од неисполнувањето на ветувањата дека ќе родот ќе им биде откупуван во целост и по чесни цени.

Очигледно незадоволни од цената на грозјето, лозарите од Кавадарци и околината, по неуспешнте преговори со компанијата, денеска го истураа родот пред капијата на Тиквеш.

Пред три седмици Здружението „Напредни лозари” соопшти дека ги замрзнува своите активности. Неговата последна препорака, упатена до производителите, е дека годинава, посебно поради сушата, ниту еден грозд смедеревка не смее да биде откупен под 20 денари, вранец под 25 денари, а асталско и високосортно грозје под 30 денари.

Инаку, во текот на претходната година беше извршен откупот на грозје по историски најниски цени со срамни 2 до 3 денари по килограм грозје беа дадени од страна на винариите.

   

ЛИНК ОД ВИДЕОТО 
https://www.facebook.com/goran.kimov1/videos/601327421234200/?t=0
 

 
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани