МПЦ-ОА: ПРАВОСЛАВНИТЕ ХРИСТИЈАНИ НА ПОПИСОТ ДА СЕ ИЗЈАСНАТ КАКО ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЈАНИ
  Објавено на
share

 МПЦ-ОА: ПРАВОСЛАВНИТЕ ХРИСТИЈАНИ НА ПОПИСОТ ДА СЕ ИЗЈАСНАТ КАКО ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЈАНИ

Светиот архиерејски синод (САС) на Македонската православна црква – Охридска архиепископија (МПЦ-ОА) ги повикува сите православни христијани, при пописот на населението, да ја искористат можноста, во делот за религиозна припадност, да се изјаснат како православни христијани, бидејќи таа опција постои во методологијата за попишување, а попишувачите се обврзани таквата определба да ја заведат при пописот. 

-Православен христијанин – е јасна и недвосмислена идентитетска определба на сите кои и припаѓаат на Светата Православна Црква. Истовремено ваквото изјаснување на македонските граѓани е и остварување на основните верски слободи и права во македонското општество, велат од Канцеларијата на САС на МПЦ – ОА.
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани