Слика која ја открива длабочината на женското сочувство
  Објавено на
share

Слика која ја открива длабочината на женското сочувство

Ова платно на кое млада жена дои старец во затворска ќелија, беше продадено за 30 милиони евра. сликата може да делува и перверзно, необично, но зад неа се крие историски запишана сторија. Сиромавиот бил осуден на гладување до смрт поради тоа што украл векна леб. Затворен и не му е давано храна ни вода. Ова се случува во време на владеење на кралот на Луј XIV во Франција.

Младата жена е неговата ќерка, само нејзе и било дозволено да го посетува во затворот се додека е жив. Никој друг не смеел да го посети. И било дозволено да го посетува секој ден но била темелно претресувана за да не внесе никаква храна. Кога после 4 месеци заробеништво човекот се уште бил жив и дури не губел ни на тежина, чуварите биле вчудоневидени од неговата издржливост и што тој не само што е жив, туку и не губел на тежина.

Чуварите почнале тајно да набљудуваат кога таа му доаѓала во посета и така дознаа дека таа го дои својот татко, иако имала дете. Судиите го сватиле нејзиното сочувство  кон таткото за да преживее и го помилувале и го ослободиле од затвор. 

Оваа настан е инспирација кај повеќе сликари и уметници, скулптори, а оваа конкретно е од Џулиус Лефебре. Суштината на сликата, а особено денес, е дека забораваме колкаво е и колку е длабоко женското сочувство и нејзината воља да го спаси и се бори за живот.
Roman Charity - Wikipedia
 
 Statue By David 't Kindt, On The Ghent Linen Hall, Depicting The Legend Of  'Mamelokker' Stock Photo - Image of legend, ghent: 68709728
Caritas Romana - The Roman Charity Cimon and Péro” by | Gustave BOULANGER |  buy art online | artpriceКОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани