Цинкот не ви треба, витамин Ц конзумирајте само на овој начин: Докторка ги објасни заблудите за јакнење на имунитет
  Објавено на
share

 Цинкот не ви треба, витамин Ц конзумирајте само на овој начин: Докторка ги објасни заблудите за јакнење на имунитет

PROF. DR LJILJANA GOJKOVIĆ BUKARICA S MEDICINSKOG FAKULTETA: Sinofarm  vakcina efikasna 95% protiv delta soja

Зајакнувањето на имунитетот со витамини, минерали и додатоци не е толку едноставно како што мислиме. Можни се грешки што дополнително го ослабуваат.

Лиjана Гојковиќ Букарица, професор по фармакологија и клиничка фармакологија на Медицинскиот факултет во Белград, рече дека постојат строги правила при земање витамини и додатоци, и дека ризикуваме здравствени проблеми доколку не се придржуваме до нив. 

Витаминот Д или Ц, цинк, се сите супстанции за кои многу слушавме во текот на изминатата година и половина поради зајакнување на имунитетот, но професорката вели дека бројните заблуди поврзани со нивното внесување се опасни.

„Не е толку едноставно, ние само земаме витамини и го зајакнуваме имунитетот. Мора да бидеме свесни дека нашиот имунолошки систем е многу бавен, стигнавме до фаза дека глобално ова е ситуацијата и не е лесно да се промени, заспан имунолошки систем. Покрај витамини, тоа значи и нов начин на живот, и јас би го препорачала сега, особено за време на ковид, доколку луѓето имаат време да го сфатат посериозно“, вели д -р Гојковиќ Букарица. 

Нема додатоци кои ќе ги заменат витамините што ги внесуваме преку храната, рече таа. 

„Најважните витамини се преку исхраната, нема апчиња за замена на храната. Ако зборуваме за намален витамин Д, треба да се зема до 1.000 единици дневно. Добри се формите на липозомален витамин Д, бидејќи тие влегуваат во телото побрзо, но поголеми дози значат дека прво треба да ги контролирате витамините во крвта,бидејќи може да се предозирате. Постојат витамини со кои не можете, значи можете да земате витамин Д, како и витамини А и Е. Потоа витаминот оди во својата спротивност, прави повеќе штета отколку добро“, вели професорот.

Ако земаме 1.000 единици дневно, можеме да пиеме додатоци долго време, „додека не изгрее сонцето и не го надоместиме тоа“, рече професорката.

„Покрај тоа, постојано ви е потребна храна која има антиоксидативно дејство, по можност витамин Ц во лимони и друго овошје и зеленчук. Арапите цедат лимон пет минути и го земаат во лажица, многу е подобро отколку да го земате одеднаш ... преку храна, ако тоа е невозможно, не земајте повеќе од 250 до 500 милиграми“, рече докторката. 

„На витаминот му е потребен активен транспортер кој го внесува во клетките, има одреден капацитет. А што ако земавме повеќе? Тој витамин влегува во урината, создава камења во бубрезите и ја зголемува киселоста на урината. Потоа кандидата се населува, и може да се оштети ефектот на лековите што ги земаме. Киселината ја попречува апсорпцијата на одредени лекови. Замислете ако земате огромни дози аспирин и витамин Ц? Ќе добиете кандида, тоа се случува во болниците, таа се врати во нашите болници“, истакнува докторката. 
Нема потреба да земате цинк ако сте здрави, предупреди професорката

„За деца се препорачуваат помали дози на цинк, но тој всушност ја инхибира репликацијата на вирусот преку некои од неговите канали. Има одреден ефект врз корона, се зема во вирусен напад, ние не сме ги земале овие количини цинк претходно. Јас не би го советувала тоа “, рече професорка на Медицинскиот факултет.

„Бактериите живеат во цревата, ние имаме околу милијарда клетки, а нив ги има околу три милијарди. Тие се добри, и наследуваме одредени видови бактерии, нашиот микробиом е како посебен универзум. Тие го спречуваат навлегувањето на токсини, го регулираат шеќерот, имунитетот и умот. И што ако го нарушиме микробиомот? И ќе го нарушиме со огромна количина антибиотици. На бактериите им требаат две години за да се вратат, не смееме да го потцениме тоа“, вели д -р Гојковиќ.

Извор: zena.blic.rs
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани