Што си посеал – тоа ќе си жнееш… во кампања и на избори
Автор: Јанко Илковски   Објавено на
share

 

Што си посеал – тоа ќе си жнееш… во кампања и на избори

 

Некои луѓе можеш да ги лажеш цело време, сите луѓе можеш да ги лажеш некое време, но не можеш да ги лажеш сите луѓе постојано – Абрахам Линколн

А и како си дошол на власт, нели? А дојде со фрлање на кондоми, курчење, пцуење – где сте пи*ке, и се тоа поминуваше оти оваа напатена маса која се нарекува народ, јавност, потајно посакуваше она што претходниците твои не го направија и очајни ти дадоа шанса, ај, можеби сега кога имате поддршка и од марсовци, ќе се случи чудо. И се случи! После 4 години на мојата онлајн анкета избран си за најлош градоначалник на сите времиња, а мислев Трифун ќе биде прв! Но не можам онлајн анкета да ја шетлувам како ти и твоите амрофни безрбетници кои ти штанцаа по нарачка. Потценување на народ?!?!? И претходницте тука паднаа на она „ЈАКИ СМЕ, НИКО НИШТА НЕ НИ МОЖЕ“.

Ризикато е да се пишува пред рака, пред избори и предвидува, оти курчот е голем, а тој доаѓа поради снимениот, фотографираниот поткуп, дилот со албанците само и само за тебе да гласаат и како што дојде, со куроболие дали некој те гласа, сака, верува, така и ќе заминеш. Ама на ист начин! Политичко маалски курназлак, пали само кај твоите роспивчиња, слепо партиски ззацапани ко лиде на Бенко кој уште корне на чад, а ВИЕ МУ АПЛА – УДИРАТЕ.

И како беше она со стариот чичко кога ти пријде пред некоја година, да ти замери за несиполенто ветување, како му рече? Памтиш? НЕМОЈ ДА НЕ ГЛАСАШ- ИЧ НЕ МОРАШ, НЕ МЕ ГЛАСАЈ!

Има една тероија на пепрутката за хаосот – дека нејзиното замавнување со крилјата на другата страна од планетата и придвижуавње на неколку молекули на водухот, кога ќе сврти полн круг донесува ураган, бура, торенадо … е исто така, малку по малку дојде и ти до македонската – жнеење-сеење, како дојде така и си одиш.

Последните мерења покажуваат дека 70% се против вториот твој мандат, 70% и тоа со нагласка дека на на улично куче попрво би му дале глас одошто тебе. Ти си паднат, треба само официјално да се верификува.

Но, ова ќе биде и тест за ДУИ, бидеејќи и покрај се македонците и албанците во Гази Баба  се сполтени, оти им е преку половиот орган од политика и неисполнети ветувања кога секоја ден цапаат у кал, немаат вода … не верувам дека анатагознимите се надминати, но дека на албанецот сега повеќе му е потребано претседател на држава одошто асфалтирана улица, водовод, канализација … не, не верувам. Не се сите привилигерин да дадат глас за тебе и да не плаќаат струја, вода, комуналии  … еј, ало 70% се против тебе и се е јасно…

Останува само едно нејасно, дали поктупот и инжињерингот ќе поминат, дали ќе успее лажирањето и изигрувањето на вољата на граѓаните. Ако дојде до тоа, ќе бидеш похејтан од Мијалков, Груевски и бугарската политика заедно – како вис-верса. Ама па тебе те здоболе па  99% да те хејтаат само да останеш да довршиш местените тендери и недовршените проекти да не се довршат уште 4г. Стана лик за к-ташак на било која софра, освен онаа која директно цица од тебе – никој друг – нема неопределен за тебе! Сега се е на албанците, дали останаа послушни дорнови и они зацапани во клиентелизам или и нив им е преку глчава живеејќи во суб- стандардни услови. Но што и даа се се случи, лошо ќе биде по Али. Ако му успее ќе биде новиот синоним ала а Груевски. Ако изгуби Алијанса, ќе го пополни новиот простор. Само тоа останува како непознато. Само едно е сигурно дека лажирање ти ја спасува фотељата.

Како и да е Данела, само со насмевка те порази, само со поглед, оти не ради шарм и убавина, љубезност и висока култура, туку народот препознаа во неа нешто што ти можеше да им го пружиш – во многу наврфати ама јбг, школа Бранко, курч, чалам, крназлак, мангуплук се послатки одошто слугување на народот. Згора, веќе ги изгуби нервите…лошо , што и да биде лошо по тебе а тек за народов.

Нејсе, мирно спијам, мирно се будам, жалам само што не дојде и не се одзва на поканата да гостуваш во емисијата, ама тоа е твојот препогатив, да покажуваш сила у својот подрум на тие кои ти се заклучени.

Автор: Јанко Илковски за НетПрес
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани