46,5 милјарди долари е сумата која ја обезбедил Елон Маск за да го купи Твитер
  Објавено на
share

 46,5 милјарди долари е сумата која ја обезбедил Елон Маск за да го купи Твитер

 Elon Musk offering to buy Twitter is 'a significant premium' to the  company: Analyst

Основачот на „Тесла“, Илон Маск, соопшти дека обезбедил 46,5 милијарди долари за неговите напори да купи контролен удел на Твитер, според документите што тој ги поднесе денеска до американската Комисија за хартии од вредност.

 

Маск планира да даде формална понуда до сите постоечки акционери со готовината, која вклучува заеми во вредност од 25 милијарди долари и повеќе од 21 милијарда долари што ги собрал од други извори.

 
 

Маск, агилен твитерџија, кој се најде во неволја со финансиските власти поради неговите твитови во минатото, минатата недела објави дека сака да го купи сервисот и да го направи приватен. Тој предложи куповна цена од 54,20 долари по акција, што, доколку биде прифатена, ќе ја направи компанијата вредна 43 милијарди долари.

Компаниите кои стануваат приватни повеќе не котираат или тргуваат на јавна берза. Приватното исто така значи дека тие повеќе не треба да поднесуваат финансиски информации до Комисијата за безбедност и размена (SEC) или да следат многу од нејзините правила.

Маск неодамна откри дека веќе купил околу 9 проценти од акциите на компанијата, што веќе го прави најголемиот поединечен акционер на Твитер.

Раководството на Твитер размислува за одбрана од непријателско преземање, која им овозможува на другите инвеститори да купат поевтини акции во компанијата штом еден акционер поседува повеќе од 15 проценти од нејзините акции, со што ја намалува вредноста на сите други акции. Но, исто така, посочи дека може да биде отворена за понуда од Маск по вистинската цена.
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани