iPhone 14 ќе биде без сим катичка?Дали ова го означува крајот на сим-от и почеток не еСим?
  Објавено на
share

 

 

iPhone 14 ќе биде без сим катичка?Дали ова го означува крајот на сим-от и почеток не еСим?


 

Деновиве Apple ја претстави својата нова серија iPhone 14, која во многу сегменти наликува на минатогодишните модели. Освен некои мали надградби, најважната промена што корисниците треба да ја забележат е дека iPhone 14 веќе нема слот за SIM картичка.

Техничките спецификации за iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max покажаа дека споменатите уреди повеќе не се компатибилни со физички SIM картички и наместо тоа имаат двојна поддршка за eSIM.

Ова е многу важен момент во мобилната индустрија бидејќи изгледа дека производителите на Android телефони ќе ја прифатат оваа новина и лесно може да се случи слотот за SIM картичка на кој сите сме навикнати полека да изумре и да биде заменет со eSIM. Веруваме дека овој тренд ќе се случи во следните неколку години.

Не е тајна дека Apple имаше моменти во своето минато кога стандардите беа напуштени и заменети со нови. Приклучокот за слушалки е еден од најдобрите примери за тоа како компанијата храбро зачекори во модерното време и го напушти она што тогаш беше незаменлив дел од секој паметен телефон пред шест години, пишува PC CHIP.

Во тоа време, клиентите и производителите го исмејуваа потегот на Apple во нивните коментари. Еден месец откако Apple го отстрани приклучокот за слушалки, Google го задржа приклучокот од 3,5 милиметри во првата генерација на Pixel, а Samsung го направи истото за време на презентацијата на серијата Galaxy S9.

Сите се забавуваа на сметка на Apple, но веќе во 2017 година дојде до ненадејна промена. Таа година, моделите Pixel 2 и 2 XL го отфрлија приклучокот за слушалки и вклучија USB-C адаптер во кутијата. Samsung отиде чекор подалеку, па дури и ги повлече своите реклами и последователно ја претстави серијата Galaxy Note 10 без приклучок за слушалки.

Еден по еден, брендовите за паметни телефони почнаа да ја намалуваат поддршката за жичените слушалки, а Asus, Samsung и некои брендови од ниска класа сè уште инсистираа на приклучок за слушалки како составен дел од нивните модели.

Многу експерти најавија дека истата шема ќе се примени и на СИМ-картичките по презентацијата на iPhone 14 од страна на Apple.

Многу е веројатно дека другите компании, како Google и Samsung, малку посериозно ќе ја сфатат оваа храбра одлука на Apple, а корисниците на паметни телефони со Android сигурно ќе мора да чекаат слични промени бидејќи тоа е едноставно тек на развојот на SIM-картичката.

Компаниите како Google, Samsung, Motorola и OnePlus беа прашани неколку пати за плановите за SIM-картички, но не беа добиени одговори.

Дали крајот на SIM-картичките ќе влијае на корисниците на Android?

За разлика од приклучокот за слушалки, не се очекува голема реакција на корисникот на веројатниот крај на користењето на SIM картичката.

Сите имаме контакт со отворот за SIM картичката можеби еднаш на секои две до три години за време на употребата, па речиси го забораваме тој дел од паметниот телефон.

eSIM сигурно ќе обезбеди многу подобро, поедноставно и пофлуидно искуство за корисниците. Нема да има повеќе потреба да ја ставате SIM картичката во мали слотови и да тестирате дали работи. Сега корисниците ќе го добијат својот QR-код за активирање по е-пошта, ќе го скенираат и eSIM-ката ќе може веднаш да се користи.

Исто така, треба да се забележи дека eSIM има некои елементи на кои корисниците ќе треба да се навикнат. Некои производители сигурно ќе имаат нешто посложени инструкции во врска со користењето на eSIM и можеби ќе биде неопходно да се контактираат услугите на клиентите за да се заврши активацијата, но за да започнете со користење на новата технологија потребен е одреден период на прилагодување.

Од производителот на телефонот навистина зависи дали eSIM ќе се користи практично, а Apple повторно е добар пример за тоа. Неодамна беше потврдено дека iOS 16 ќе биде достапен од 12 септември, а одличен додаток што доаѓа со него е можноста за префрлување на eSIM-и преку Bluetooth.

Apple навистина уште еднаш покажа дека е на самиот врв кога се во прашање иновациите. Пренесувањето на eSIM преку Bluetooth навистина звучи како многу лесен процес, но ако го пренесувате вашиот број од паметен телефон со Android, ова нема да биде многу корисно. Ова е повторно за фактот дека Apple има уште една предност ако останете во неговиот систем и ги користите неговите модели на паметни телефони.

Вметнувањето и користењето на eSIM може потенцијално да предизвика проблем со компатибилноста со Android. Google направи одреден напредок на Android 13 во однос на eSIM бидејќи т.н MEP функција која овозможува активни SIM профили на една eSIM. Ова е чекор напред за имплементација на eSIM, но доволно е да се погледне колку се различни менијата на моделите Pixel 6 и Samsung Galaxy Z Fold4 кога сакате да додадете нова SIM картичка на телефонот.

Без оглед на тоа што процесите за активирање на eSIM ќе бидат нешто покомплицирани, што Android ќе мора да го реши проблемот со некомпатибилноста на различни модели на паметни телефони и што некои укажуваат на безбедносниот проблем на eSIM, секако нема сомнеж дека eSIM е иднината на мобилната индустрија и немојте да се чудите кога на пазарот има се помалку телефони со можност за користење на SIM картичка.

Apple го рестартираше процесот на отфрлање на старата технологија, која можеби е прерана за некои, но претходните примери покажаа дека станува збор само за иднината на паметните телефони, која и онака не чека за година или две, кога се повеќе уреди ќе имаат само eSIM.
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани