Њујорк ги враќа невакцинираните кои беа отпуштени од работа ги враќаат на раабота + сите заостанати плати!!! вие арни?
  Објавено на
share

 

Њујорк ги враќа невакцинираните кои беа отпуштени од работа ги враќаат на раабота + сите заостанати плати!!! 

вие арни?

Американски судија му нареди на Њујорк да ги врати работниците кои добија отказ поради непочитување на задолжителната вакцинација за сите вработени во градските служби.  Не само што ќе се вратат на работа, отпуштените ќе ги добијат и платите кои им се должат.

Vaccination | New Rochelle, NY

Врховен судија од Стејтан Ајленд, порача дека градскиот комесар за здравство не е повикан своеволно да ги менува условите за работен однос. Во образложението на пресудата за враќање на работниците, се цитира и претседателот Бајден дека „пандемијата е готова“ и гувернерката Хочул која стави крај на вонредната состојба. 

Судијата наложи градот да ги исплати заостанатите плати на 16-те невакцинирани санитарни работници од Њујорк, но од градот известуваат дека веќе ја обжалиле пресудата а правилото останува на сила. 

Порцио цени дека задолжителната вакцинација за градските службеници не била донесена толку заради безбедноста и јавното здравје, туку за тренирање послушност. 

„Да се работеше за безбедност и здравје, комесарот ќе издадеше налог за вакцинација на сите жители на Њујорк,“ наведува Порцио.

Градскиот комесар го имаше продолжено задолжителното вакцинирање и за вработените во приватниот сектор, но градоначалникот Ерик Адамс најави дека тој услов ќе престане да важи на 1-ви ноември. 

„Нема никакво оправдување задолжителноста да остане за едни, а не и за други. Очигледно се работи за произволност и хир. Администрацијата не може различно да ги третира невакцинираните во едниот и во другиот сектор,“ резонира судијата.

Бајден не сакаше посебно да го коментира укинувањето на задолжителноста за приватниот сектор, велејќи дека е тоа „локална работа.“
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани