Македонија според Индексот на мизерија е меѓу првите држави во Европа
  Објавено на
share

 

Македонија е втора, трета ако се вклучи Турција, на врвот на листата во Европа според Индексот на мизерија. Овој индекс којшто е комбинација на годишната стапка на инфлација и стапката на невработеност бил создаден од американскиот економист Артур Окун, а бил посебно популарен во 70-те години од минатиот век со појавата на стагфација, велат од ВМРО-ДПМНЕ.

Од опозициската партија предупредуваат дека денс Индексот на мизерија повторно е во интерес низ светот како што расте инфлацијата, а невработеноста останува релативно висока. Преку индексот на мизеријата, како што се појаснува, може се утврди економското страдање на една земја од инфлацијата и невработеноста, зошто поголемата невработеност води до помал доход во целина, а повисоката инфлација води до повисоки трошоци за живот.

„Кога државите имаат високи стапки на невработеност и висока инфлација, луѓето немаат доволно доход ниту за набавка на основните работи. Таков е случајот со македонските граѓани. Високата инфлација е присутна и во балтичките земји, но истите имаат ниски стапки на навработеност, што ги прави помалку економски и социјално ранливи отколку Македонија“, се наведува во соопштението за јавноста.

Кај нас, продолжуваат од ВМРО-ДПМНЕ, економска беда и социјално страдање на македонските граѓани од високата инфлација и високата стапка на невработеност е меѓу највисоките во Европа.

„Оваа политичка структура ја разгоре инфлацијата до нивоа какви што не сме имале од 1995 година наваму, а стапката на невработеност и натаму е една од највисоките во Европа, а Владата не спроведува политики за нејзино намалување. Затоа расте и сиромаштијата. Доста е од најнеуспешната Влада во македонската независна историја!“, заклучуваат од ВМРО-ДПМНЕ.
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани