Машина за самоубиство што може да се контролира со трепкање на окото, предизвикува дебата за евтаназија
  Објавено на
share

   Машина за самоубиство што може да се контролира со трепкање на окото, предизвикува дебата за евтаназија

 

Д-р Филип Ничке - наречен Д-р Смрт - вели за Independent  дека неговиот уред не е наменет да ја гламурира идејата дека личноста си го одзема животот  

Противниците на евтаназијата изразија загриженост поради создавањето на „машина за самоубиство“, која ја разви д-р Филип Ничке. 

Добро познатиот поборник за правото на поединци да умрат редовно предизвикува контроверзии помагајќи им на, како што ги нарекува, „рационални самоубиства“.  

Имајќи развиено машини во минатото кои би можеле да ги користат поединци за да си инјектираат смртоносни дози на барбитурати, д-р Ничке вели дека сега е блиску до финализирање на нов уред кој користи азотен гас за да предизвика смрт. 

Тој вели дека идејата за пронајдокот била поттикната од разговорите во 2012 година за случајот со Британецот Тони Никлинсон, кој страдал од синдром на заклучување - резултат на тежок мозочен удар во 2005 година, поради кој не можел да зборува или да се движи.     

Г-дин Никлинсон водеше долга, и на крајот неуспешна, судска битка во обид да им дозволи на неговите лекари легално да му помогнат во самоубиството. Во потрага по опции за потпомогнато самоубиство, неговиот адвокат дошол до д-р Ничке, кој почнал да размислува како е можно поединецот чии движења се ограничени на трепкање може да предизвика смрт без потреба од помош од други.    

Добиениот уред е наменет да им понуди на луѓето опција мирно да го завршат својот живот без помош, на начин кој, според д-р Ничке, е ефективен и достоинствен.    

„Смртта не треба да биде нешто што го правите скриено некаде во задната соба“, изјави д-р Ничке за The Independent .    

Машината работи со полнење на капсулата со азот, што предизвикува хипоксична смрт на патникот. Додека д-р Ничке тврди дека смртта доаѓа без непријатност, тој прифаќа дека сè уште има противење на неговите методи, делумно од историски причини.  

„Гасот можеби никогаш нема да биде прифатлив метод за потпомогнато самоубиство во Европа поради негативните конотации на Холокаустот“, рече д-р Ничке, кој служи како директор на Exit International - непрофитната организација што ја развива машината. „Некои дури рекоа дека тоа е само прославена гасна комора“. 

Откако ќе заврши процесот на хипоксија, биоразградливата капсула потоа може да се одвои од основата на машината за да послужи како ковчег на починатиот.   

Футуристичкиот дизајн на Сарко - скратено за саркофаг - предизвика загриженост дека тоа е гламурозно самоубиство.    Sarco suicide capsule hopes to enter Switzerland - SWI swissinfo.ch

 Искуството на виртуелната реалност на Сарко беше изложено на 14 април во црквата Вестеркерк во Амстердам за годишната градска погребна изложба, што предизвика загриженост кај одборот на црквата за тоа како ќе биде примена машината.   

„Ние нема и не можеме да поддржиме никаков предлог за користење на таква опрема“, Јероен Крамер, претседателот на црковниот одбор на Вестеркерк, изјави за Индипендент .   

„Вестеркерк никогаш нема да ги поддржи луѓето нудејќи опрема како што ја промовира д-р Ничке и сериозно се прашуваме дали тоа придонесува за темелна и внимателна дискусија околу ова прашање“.  

Д-р Ничке рече дека членовите на одборот исто така мислат дека технологијата и футуристичкиот дизајн ќе привлечат помлада публика, иако тоа не е целта на дизајнот. И покрај овие резервации, VR дисплејот се покажа популарен кај присутните на саемот за погреб.емји каде што потпомогнатото самоубиство и евтаназијата се легални 
„Виртуелната реалност нуди начин луѓето да ја искусат сопствената виртуелна смрт“, рече д-р Ничке. „Луѓето се чинеше дека се навистина заинтересирани за ова“.Тековните методи на потпомогнато самоубиство имаат тенденција да вклучуваат туркање на прекинувач или притискање на клипот, но таквата активност е невозможна за многу од оние кои бараат потпомогнато самоубиство поради физичка неспособност. Состојбата на Никлинсон значеше дека неговиот единствен начин на комуникација беше преку трепкање и движење на очите. Преписката по е-пошта од неговиот адвокат до д-р Ничке, видена од Индипендент , бараше да види дали машината може да се активира со команди со трепкање. 

"Иако можеби му требаше помош за да влезе во машината, вистинската акција што го иницираше протокот на гас може да ја контролира Тони“, рече д-р Ничке.   

На кого законот во Обединетото Кралство му го ускрати правото да го заврши својот живот преку потпомогнато самоубиство, г-дин Никлинсон почина само една недела по завршувањето на правниот процес, откако одби храна и течности.  

Првиот целосно функционален уред Сарко треба да биде изграден кон крајот на оваа година во Холандија, пред да биде испорачан во Швајцарија каде потпомогнатото самоубиство е легално. Д-р Ничке планира да развие верзија на машината што може да се печати 3Д.  

Покрај смртно болните кои бараат опции за достоинствен начин да го завршат својот живот, Сарко исто така има за цел да го отвори разговорот за смртта и евтаназијата без основните конотации на страв и шок. 

 
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани