Фиџи е во состојба на готовност поради планот на Јапонија да испушта отпадни води контаминирани со радијација
  Објавено на
share

 Фиџи е во состојба на готовност поради планот на Јапонија да испушта отпадни води контаминирани со радијација

Вршителот на должноста премиер на Фиџи, Маноа Камикамика, во петокот рече дека земјата е во состојба на многу висока готовност откако Јапонија планираше да ја испушти отпадната вода загадена со радијација од Фукушима во Тихиот Океан.

Камикамика рече дека прашањето што е поставено е дали прочистената вода со напреден систем за обработка на течност (ALPS) е толку безбедна, зошто да не се користи повторно во Јапонија за алтернативни цели, на пример во производството и земјоделството, според локалните медиуми.

Тој нагласи дека здравјето на Тихиот Океан е од витално значење за жителите на Фиџи, бидејќи тој е извор на егзистенција за многумина, го има единствениот здрав залихи на туна во светот и претставува клучен дел од форумот на Пацифичките острови (PIF ) Стратегија за 2050 година која го нагласува зачувувањето, заштитата и безбедноста на океанот и луѓето.

Како претседавач со ПИФ во заминување, тој истакна дека Фиџи стои на одлуката на лидерите на ПИФ во Нади минатата недела дека планираното ослободување на вода пречистена со АЛПС од страна на јапонската влада треба да биде водено од науката и податоците.

Тој истакна дека планираното ослободување од Јапонија ќе има прекугранични влијанија низ Пацификот и важно е тие да постигнат заедничко разбирање за импликациите од ова ослободување пред да продолжат понатаму.

ПИФ формираше независен панел од научни експерти за да ги советува своите членови за ова сложено прашање и да ги прегледа податоците и информациите за позицијата на Јапонија по ова прашање, рече тој, додавајќи дека во едноставни термини експертите не успеале да го постигнат истото. заклучок како јапонската влада и Меѓународната агенција за атомска енергија (МААЕ), врз основа на податоците и информациите што се споделени со нив.

ПИФ ја повика Јапонија да го одложи испуштањето на отпадните води контаминирани од уништената нуклеарна централа Фукушима Даичи во Тихиот Океан.

Јапонската влада во јануари соопшти дека контроверзниот план за испуштање радиоактивна отпадна вода во Пацификот ќе започне во пролет или лето.

И покрај тоа што нагласи дека регионот на Тихиот Океан е цврсто дека нема испуштање додека сите страни не потврдат дека е безбедно, генералниот секретар на ПИФ Хенри Пуна неодамна рече дека е апсолутно важно за Пацификот Јапонија да не продолжи со ослободувањето.

Тој предупреди дека ПИФ мора да спречи акција што ќе ги доведе или доведе во заблуда кон друга голема катастрофа со нуклеарна контаминација од рацете на други.

 

Извор(и): новинска агенција КсинхуаКОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани