Економска криза во Германија? Па нели Русија е пред колапс?
  Објавено на
share

 Информации од Општи работнички совет

Галерија затвора 52 стоковни куќи

Статус: 13.03.2023 16:48 часот

Galeria Karstadt Kaufhof е во криза со години - сега има сериозни намалувања во тековните постапки за неликвидност: групата сака да затвори повеќе од 50 филијали. Илјадници вработени остануваат без работа.

Последната голема групација на стоковни куќи во Германија, Galeria Karstadt Kaufhof, сака да затвори 52 од преостанатите 129 стоковни куќи. Ова го соопшти самата групација и нејзиниот генерален работнички совет.

Според компанијата, погодените куќи треба да се затворат во два брана на крајот на јуни годинава и на крајот на јануари следната година. Со мерките зафатени се вкупно 4.300 вработени. Претставниците на работниците претходно зборуваа за „добро над 5.000 работници“ кои ќе останат без работа.

 

 

Kриза во Галерија Карштад Кауфхоф. Кои гранки треба да се затворат
 

„Ова е црн ден на гавран“

Не би биле изгубени само работните места во филијалите што беа затворени. Планирани се и намалување на површините и кастрење на персоналот во преостанатите куќи и во централните функции. „Ова е црн ден“, потенцираат од работниот совет.

Генералниот директор на Галерија Арндт Гејвиц исто така рече: „Денес е несомнено тежок ден за сите нас“. Во изминатите неколку недели компанијата интензивно се бореше за секоја поединечна локација. Сепак, повеќе од 50 стоковни куќи не можеа да продолжат со оглед на општите економски услови и локалните услови.

Повеќе причини за затворање на продавниците

Генералниот работен совет објасни дека ефектите од пандемијата на корона и рускиот напад врз Украина се само делумно одговорни за плановите. Наместо тоа, тоа беше недостатокот на стратегија за регионална ориентација.

За одлуката за затворање на филијали од компанијата наведоа различни причини, како што се товарот за кирија, состојбата на зградите, потребата од инвестиции, развојот на населението и куповната моќ на локациите и економскиот развој на стоковна куќа. .

За губење на работното место, засегнатите вработени добија отпремнина од двојно поголема месечна бруто плата. Според групата, треба да ја добијат и понудата да се префрлат во компанија за трансфери за дополнително да се квалификуваат за нова позиција.

На крајот на октомври, Galeria Karstadt Kaufhof мораше да бара спас во постапките за несолвентност на заштитен штит по втор пат за помалку од три години.

 

Марион Керстолд, WDR, за затворање на 52 филијали на Галерија

3 мин

Марион Керстолд, WDR, за затворање на 52 филијали на Галерија

Цените на енергијата и слабата потрошувачка

Во писмото до вработените во тоа време, извршниот директор Мигел Миленбах ги наведе експлозивните цени на енергијата и падот на потрошувачката во Германија како причина за заканувачката ситуација на компанијата. Од самиот почеток, менаџерот не остави сомнеж дека обновеното реструктуирање ќе вклучи значителни кратења во мрежата на филијали и значителни кратења на работни места.

Покрај тоа, групата, која припаѓа на мултимилијардерскиот Signa Holding на австрискиот инвеститор Рене Бенко, кој ги спои Карштад и Кауфхоф, се бореше со домашни проблеми.

Пред две години, Galeria Karstadt Kaufhof веќе затвори 40 од 172 филијали во тоа време за време на несолвентната постапка, при што околу 5.000 вработени останаа без работа. Поради тоа беа откажани повеќе од две милијарди евра долг. Сепак, ова само привремено ја олесни групата.

Државната помош не беше многу успешна

Веќе на почетокот на 2021 година и повторно на почетокот на 2022 година, намалениот малопродажен гигант мораше да побара владина поддршка во поглед на пандемијата. Генерално, Фондот за економска стабилизација (ФСС) и помогна на традиционалната компанија во две кампањи за помош со 680 милиони евра - без успех.

Модернизација и нов фокус

Според плановите на стоковната групација, останатите 77 експозитури треба да бидат сеопфатно модернизирани во следните три години. Во иднина, групацијата има намера да го фокусира својот асортиман на производи првенствено на областите на облека, нега за убавина и додатоци за домот.

Сепак, пред рестартирањето зелено светло мора да даде состанокот на доверителите на 27 март во Есен. Доколку таа го одбие планот за несолвентност, на компанијата и се заканува итен колапс.
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани