Неверојатната приказна за морските номади: народот Бајау
  Објавено на
share

Неверојатната приказна за морските номади: народот Бајау

 

 „Етничка група со малезиско потекло, Бајау Лаут живееле речиси целосно на море со векови. Тие се некои од последните вистински номади на океанот.

 

Живеење на морето, набиено во чамци со смени и живеење на пловечки куќи над океанот; Народот Бајау се морските чергари на океанот. Моето срце блеска кога мислам дека во 21 век во кој живееме, луѓето сè уште наоѓаат утеха во морето, а не многу друго. Нивниот едноставен, но опасен живот е управуван од океанот и неговите променливи плими, и иако децата од Бахау не одат на училиште, тие го учат поголемиот дел од своето знаење преку нивните предци.

 

Бајау биле номади, морепловци во поголемиот дел од нивната историја. Многу Бајау сè уште го практикуваат истиот начин на живот до ден-денес, што објаснува зошто тие сè уште обично се нарекуваат „морски чергари“. Тие ги прикажуваат особено водите на морето Сулу , во близина на југозападниот брег на Филипините и различните мориња што го опкружуваат индонезискиот остров Сулавеси . Овие се меѓу најопасните води во светот со спорадично полициско работење во најдобар случај и многу висока инциденца на отворена пиратерија. Сепак, овие Бајау тврдат дека никогаш не користеле оружје - претпочитаат едноставно да бегаат од потенцијален напад. Тие излегуваат на брегот само за да го закопаат покојникот и да живеат привремено додека прават нови чамци. 

Се разбира, морнарите Бајау живеат од риболов. Оние кои го напуштија тој начин на живот станаа фармери и сточари, што им го доби локалниот прекар „каубојци од истокот“. Навистина, нивните вештини за коњи се добро познати во овој дел од светот и секогаш може да се најдат прикажани на церемонијалните настани во Бајау. Сепак, други Бајау живеат начин на живот помеѓу номадски и седентарен, сместени во селата на вода, но недалеку од копното.

Иако тие се второто по големина домородно население во Сабах , прецизното потекло на Бајау е непознато. Тие можеби дошле од Џохоре , на полуостровот Малезија, долго пред двете држави Борнео да станат дел од земјата. Каде и да дошле од нивната миграција, делумно се припишува на нивната стремеж кон трговија, особено со видот на морска краставица наречена трепанг . Се смета за деликатес и се користи во супи кои се прават дури во Кина, каде што се користи и за медицински цели. Нуркачите од Бајау можат да се спуштат на длабочина од 30 метри (100 стапки) во потрага по него, без да користат никакви модри одела или напредна технологија за нуркање. 

Речиси сите Баџау денес тврдат дека се сунитски муслимани. Тие веруваат дека меѓу нивниот народ има директни потомци на пророкот Мухамед. Сепак, многумина - претежно морепловците, номадски Бајау - задржуваат духовно засновани религиозни практики кои датираат пред секоја голема религија. Во нивната религија назначените духовни медиуми комуницираат со духовниот свет во ритуални церемонии на славење, обожавање и егзорцизам - во кои, на пример, чамците со духови се пловат на отворено море за да го отфрлат навредливиот дух од нивната заедница. Тие, исто така, го обожаваат Богот на морето, Омбо Дилаут .'

 

Ако сакате да дознаете повеќе за луѓето од Бајау, можете да го погледнете овој неверојатен документарец: https://www.youtube.com/watch?v=Wr9a9QVJ614

 
 

извор https://abysseofficial.com/

превод - google trsnslate

 
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани