Култот на мојата младост - продавницата за плoчи во Солун "BLOW UP"
  Објавено на
share
Ова беше култното место на мојата младост.
Денот кога се затвори, ... не .... заплакав ...
Ретко кој ќе памети некоја си Блоуап продавница за плочи оти лешперите идеа у Трст по шверц, шизиците на батерии у Бугарија по женски, умислените у Београду ...
Јас пак Солун го доживував како мој, приморско Скопје, населба, едноставно се чувствував како да припаѓам таму, а најмногу одев поради мојата страст - плочите и цд-ата, оти дооолго бевме музички чмар на светот, едвај успевајќи да најдеме и купиме она што толку очајно ни требаше.

 

 

Ова е долга репортажа за култното место, не само за мене. какви шупци бевме, ни на крај памет да се фотографираме, а какви само музички ѕвезди продефилираа таму

 

Blow Up: Историската продавница за плочи каде што Солун се сретна со музиката

На Aristotelous 8, во зградата што ја знаеме како Bosporion Megaro, наоѓавме продавница во која беше испишан голем дел од историјата на љубителите на музиката во градот

На Aristotelous 8, во зградата што ја знаеме како Bosporion Megaro, наоѓавме продавница во која беше испишан голем дел од историјата на љубителите на музиката во градот.

Шетајќи по најцентралната пешачка улица во градот, наидувате на многу згради и продавници со историја. Но, додека другите се очигледни, има и места по кои поминувате секој ден без да ја сфатите големата култна историја што ја носат внатре, дури и ако го промениле изгледот и целта. На Аристотелус 8, во зградата што ја знаеме како Боспорион Мегаро, каде што денес ја наоѓаме единствената продавница за чевли на оската после полукругот, некогаш наоѓавме продавница во која беше испишан голем дел од историјата на љубителите на музиката во градот.

Причината секако е за Blow Up, една од најстарите продавници за плочи во Солун , која по цели три децении постоење во градот, ги затвори вратите во 2006 година поради порастот на онлајн музиката над материјалот на публикациите. го имаше, ја чуваше продавницата во друга форма, менувајќи ја стоката. Таму го запознавме господинот Димитрис Дилберис, од кого започна целата приказна

Историјата на Blow Up започна кога г-дин Димитрис Дилберис реши во 1968 година, на 21-годишна возраст, да се обиде да живее од неговата голема љубов, музиката.Позајмувајќи ја, тој ја отвори својата прва продавница за плочи на улицата Вас Олгас бр. 38, во време кога во Солун сè уште имаше многу малку продавници за плочи. По 4-5 години, во бизнисот се вклучија неговите двајца постари браќа, Христос и Емануел Дилберис, кој почна да цвета, а во 1976 година беше направен чекорот да се отвори нова продавница во центарот на Солун, каде што беше најголемото парче Blow Up историја. Единствената продавница за плочи во Грција која беше вклучена на меѓународната листа на Билборд. Таму каде што поминаа големи странски и грчки уметници и каде можеби половина Солун ги купи плочите што сè уште се чуваат на таваните и првите постери на бендови објавени во градот

Во нашиот разговор, г-дин Дилберис со широка насмевка се сеќава на почетокот: „ Мојата љубов кон музиката и тоа што имав бенд, како повеќето млади луѓе во Солун во тоа време, ме наведоа да се занимавам со нешто како професија што ми се допаѓа. Имав 21 и 22. Премногу млад. Ми се допадна англиската музика, Битлси, Ролинг Стоунс, Шадоус, класичен рок и разни други бендови од тоа време кои беа во Англија, таму најмногу се развиваше оваа музика. Во градот во тоа време имало многу малку продавници за плочи. Потоа беше бумот, 72, 73, 74 година, тогаш се случи бумот и имаше премногу продавници за плочи. Во 70-тите години, а тоа е сигурно, на поширокиот простор на Солун стигнале околу 200 продавници за плочи. Секоја уличка имаше продавница за плочи. Се разбира, повеќето од нив беа, да речеме, сниматели. Односно, тие многу повеќе се потпираа на пишување лента отколку на продажба на музика, плочи, винили. Снимале од плочите и ги продавале. Тие направија ленти. Тоа беше голема продавница, која инспирираше многумина, господине Вергијадис, многу стара продавница. Повеќето дуќани се отворени по работа во Вергијадис. Се разбира, немав никаква врска со тоа. Бев независен. Многу слушав музика. Имав светско радио и секоја вечер останував буден до доцна слушајќи ги радио Монте Карло и Радио Луксембург. Овие двајца беа извор на сите видови музика, и рок и поп што беше распространета во тоа време. Особено европската музика повеќе. Знаев долго пред нешто да се најде на пазарот, дури и пред тие да дојдат овде“

Г-дин Дилберис го избра источното место, иако порасна во срцето на градот, спроти Белата кула, за големиот простор на продавницата, бидејќи не сакаше да ја намали својата визија, сакајќи да постави навистина комплетна продавница за плочи. . Како што вели: „Не сакав да правам продавница за медиокритет. Затоа што ако дојдов овде во центарот, ќе требаше да пазарам. Сакав да се спуштам во центарот, кој по две-три години кога го отворив во Вас Олгас, барав да го најдам. И го отворив ова. Кога ја отворив оваа продавница, менаџер на CBS, подоцна Sony Music, беше извесен г-дин Рабинович, Американец, еден од најголемите продуценти во светот, кој дојде овде да ги работи последните две години од неговата кариера. Кога дојде во мојата продавница, беше изненаден. Во Атина немаше толку големи продавници. Не толку да се издвојува музиката, класичната музика да биде посебна, џез, рок, грчка, етничка итн. Уметниците треба да се разликуваат по штандови, азбучен ред и слично. Ги имав видено додека патував во странство. И ги применив овде во продавницата со почит. Тоа беше тогаш во Аристотел. Но, ги имав направено и во Вас. Олгас, подоцна ги донесов овде

Во неговиот дуќан, од самиот почеток, понудата беше одлична од самиот почеток, и во грчката, но особено во странската музика. Како што забележува г. Дилберис: „Бидејќи ми се допаѓаше странската музика, имав поголем репертоар. Се разбира, во тоа време се подигаше Новиот бран и излегуваше народната музика, со сите великани кои постојат и денес, како Даларас, Галани, Париос, големи гласови. А тука беше и грчката песна, која многу добро ја знаев и на некој начин ми беше како оддалеку, најмногу се занимавав со странска музика. Беше 50-50, бидејќи публиката беше многу голема. И секогаш, низ времето, публиката што слушаше грчка музика беше многу голема. Другите продавници имале многу помал процент, 5-10%.Јас поради љубовта кон странската музика дадов голема основа и луѓето ми веруваа и дојдоа. Откриваа. Посебно со странската музика ми веруваа и им препорачав да купат нешто за што не знаеја многу. "

Како што забележа г-дин Јоргос Дилберис, син на г-дин Димитрис, кој исто така го доживеа Blow Up од внатре веќе од младоста: „Како продавница за плочи имавме 50-50 години, и во грчката и во странската музика. И комерцијалниот дел и поалтернативниот дел. Од странство, да речеме, имавме и голема секција со џез, дел со класика. Имаше дури и одредена просторија која имаше само класика и џез, долу во подрумот. А потоа, подоцна кога излезе електронската музика, имаше дел од електронска музика, денс музика. Имаше метален дел, имавме многу хеви метал луѓе. И во ЦД-а и плочи и касети, но и во други додатоци, маици, постери итн. Бевме од сите оддели, и доста развиени од сите оддели. Во принцип, секогаш се сеќавам на празниците, Божиќ и Велигден, каде што пристигнувавме во 8.30 часот наутро, а тргнувавме во 9.30 навечер и немавме време да им служиме на луѓето, од мали деца. Луѓето купија многу плочи, особено Божиќ. И не само тоа, во тоа време беа модерни и додатоците и облеката, блузи, маици во бендови, календари, постери и тогаш беа насекаде. Тогаш сите деца имаа по два-три плакати со бендови на ѕидовите дома, имаа дневници, носеа маици од бендови. Не е како сега, сега не е така. Не се толку фанатични за музика. Тогаш беше прашање на мислење.А младите исто така беа пофанатични за музика, слушаа еден вид музика, бенд или неколку бендови и знаеја се за тој бенд, го следеа. Тие беа информирани“.

Како што забележува г-дин Димитрис Дилберис: „ Заедно со плочите и музиката, ние бевме првите што донесовме постери, маици, особено постери во Грција. И имавме две-три делегации првично, а потоа пет-шест, каде што не можевме да ги растераме тројцата браќа, кои тогаш соработуваа и сите дојдовме овде“. Извесно време двете продавници работеа во исто време, сè до '82 кога се затвори Вас Олга и тие се концентрираа на Аристотелус. Со продолжување на успешниот тек на Blow Up, во 1997 г. Дилберис отвори уште две продавници, една во Ампелокипи и една во Лариса. 

Господинот Дилберис, познавач на странската музика од самиот почеток, никогаш не стоеше во место, барајќи се повеќе како што минуваа годините, да најде нови звуци што ќе ги донесе во градот. Карактеристично вели: „За мене информацијата, првите една-две години беше она што го слушав на странско радио. После одев да ја земам од надвор. Не беше како сега, кога сите можат да ги добијат информациите во исто време, Американецот, Солунскиот и кој било. Отидов и го земав од изворот, патував во странство два-три пати годишно и гледав многу концерти, знаев што гледам. Поточно, јас бев првиот кој, случајно, случајно, во Фиренца го виде концертот на Nuova Compagnia di Canto Popolare, бенд кој беше фолк рок музика. И толку многу се слушна дека Манос Хаџидакис од Третата програма испрати продуценти да дојдат да ја земат, па да ја земат и да ја пуштат во Третата програма потоа, и имавме одличен одзив, имавме постојан контакт и тие доаѓаа. и консултирајте ме за некои жанрови на музика. Третата програма, во режија на Манос Хаџидакис. Како и Јоргос Полихрониу, тој беше многу голем музички продуцент. Бевме во постојан контакт и ме консултираа многу луѓе. Имав контакт и со Јанис Петридис. Се слушнаа овие работи. И оној што го сакаше предметот, бараше. Како што го направив истото. 

Секогаш можев и гледав малку подалеку од пошироката јавност. На пример, кога првпат се појавија Пинк Флојд, во 67-68 година кога ги направија своите први плочи, беа тешко разбирливи. Целиот свет не можеше да ги разбере. Сега, океј, отидоа на поширока публика, цел свет ги купи. Или, исто така, Муди Блуз, музиката беше повеќе церебрална. Дури и во рок-репертоарот, првите плочи на Дип Парпл беа премногу тешки за разбирање за пошироката јавност. Научија да слушаат попристапни работи. Јас, откако слушав многу музика, можев да разберам еден нов тренд што доаѓаше во музичките работи, а потоа се воспостави, стана попопуларен. Така беше.

Цело време правев воведи. Од 71 година постојано носев плочи. Се сеќавам, нема да заборавам, бидејќи знаеја кој ден ќе дојдат, мојот основен вовед, бидејќи беше два-три, а беше вторник наутро, доаѓам во вторник и не можев да верувам, а имаше Педесет луѓе чекаат надвор и најдоа да добијат нешто што другите нема да го добијат, бидејќи немаше многумина кои доаѓаа. И, исто така, многу важно, плочата на U2, Achtung Baby, исто така беше напишана на Билборд, ние бевме првата продавница што ја објави таа плоча.Ова многу ми значеше кога го прочитав. Јас не го барав. Поради часови испадна вака. Sony Music реши, бидејќи продавницата им беше многу важна, да ми ја подари. Требаше да биде во 12 часот, а се случи 12 часот, во однос на другите земји, прва да биде Грција. И тие ме избраа мене“. Како што забележува г-дин Јоргос Дилберис: „Многу сликовито се сеќавам, во 1992 година, на паневропската презентација на Achtung Baby на U2, која се одржа во исто време во продавница за плочи во секој град низ Европа. Веќе беше вечер кога луѓето дојдоа да ја добијат плочата, затоа што беше првото издание навечер, никогаш не се случи, во Грција обично се случуваше наутро. Онаму каде што имаше уништување, аџилак овде. Многу луѓе. Затоа што во тоа време беше издадено и специјално издание на ЦД-то на Ахтунг Бебе, кое исто така беше потпишано“. 

Од Blow Up не изостанаа големите имиња, бидејќи во тоа време и до околу 2000 година беше најголемата продавница за плочи во Грција надвор од Атина.Низ неговите врати поминаа многу познати уметници, главно Грци, но и странци, привлекувајќи огромна публика од градот внатре, а музичкиот пазар во Солун е во најдобар случај. Г-дин Дилберис се сеќава: „Ова го гледав со години, кога заминав во странство. Сум видел некои изданија на плочи и надвор ќе има огромни редици, кои чекаат да добијат автограм, да бидам во директен контакт, да можам да допрам некоја легенда или да го потпишам ЦД-то. Случајно се најдов во HMV во Лондон на првиот ден од објавувањето на Dark Side of the Moon, таа легендарна плоча на Пинк Флојд, потпишувајќи автограми. И седнав во ред и чекав 3,5 часа за да добијам автограм, автограм запис. Ова овде, кога ги имате уметниците пред вас, и ти потпишуваат автограм и те тапкаат по рамо, не можеш да спиеш колку време потоа. Ова, во минијатура, почна да се прави и овде, со грчки уметници, каде што беше причина што исто така помогна во развојот“.

Како што спомна г. Јоргос Дилберис: „Се сеќавам во 1997 година, со Мазонакис и Димитрис Кокота, кога многу луѓе дојдоа овде, премногу луѓе. Овде цело време беше полно. Тоа беше отворање и презентација во исто време. Тогаш во меѓувреме Аристотелус не беше пешачка улица овде, имаше нормални коли, поминуваа коли, до некаде 1998-9 година кога стана пешачка улица, пред тоа тука поминуваа коли и имаше паркинг места. , па луѓето не можеа да се вклопат, излегоа на излез. Тогаш дискографијата беше на врвот. Тоа беше катастрофа, особено со повеќе поп-уметници, како што е Мазонакис, кои исто така резонираат со помладите луѓе, кои сакаа да бидат допрени, да речеме, такви работи“. 

Г-дин Димитрис забележува: „Мазонакис беше на почетокот, но тој беше големо име, можеби не беше едно од првите имиња, но беше многу големо име и амбициозно дете, што изгледаше, бев сигурен во него. И беше дојдена Димитра Галани. Не правеше голема врева затоа што самата не го сакаше тоа. Јанис Пулопулос. Краунакис. Сите се обидуваа да се доближат до уметниците. Ќе имаше многу лош настан во Епталофос, кога го имавме отворањето во 1997 година, кога дојде Катерина Топази со нејзиниот сопруг Христос Дантес. За малку ќе се скршеше излогот и многу луѓе беа распарчени од премногу луѓе. Целиот западен Солун беше блокиран бидејќи главните патишта беа затворени, а автомобилите не можеа да минуваат. Затоа што дојдоа да го видат Данте. 

А Ами Стјуарт беше дојдена во продавницата на Аристотел, таа беше уметник кој имаше песна број еден, Американка, и даде интервју на мансардата, имавме радио станица. Се емитуваше по три часа секое пладне, доаѓаа и играа големи продуценти. Дојде Кулио, самиот голем уметник, од аутсајдери. Исто така, Тако, кој имаше хит број еден со стара песна од 40-тите и 50-тите. Тој постигна огромен успех.

Премногу уметници, во нивните први чекори, бидејќи фирмите најчесто ги промовираа познатите и големите, а таму ги притискаа продавниците, доаѓаа, правеа ПР. Овде помина целата музичка сцена на Солун, на пример, Никос Папазоглу, со кој бевме и пријатели од детството, поради фактот што тој беше техничар во бендот што го имавме. Помина Пашалис Арванитидис, кој беше пејач на олимпијците и со него бевме пријатели од детството“. Како што забележува и г-дин Јоргос Дилберис: „Продававме карти за сите концерти, сите организатори дојдоа овде, а всушност не беше како сега, што е со провизија, билетите тогаш ги продававме без профит. Што и да се плати за билетите, отиде директно кај организаторите. Но, се трошеше. Зборуваме за концерти на кои можеби сте платиле 1.500 билети, да речеме, за концерт. Музичкото движење на градот беше многу силно. Имавме многу диџеи кои дојдоа и пазареа. Тие ја создадоа градската музичка сцена, па и тие одиграа улога. Доаѓаа да ги видат новите изданија, доаѓаа секој месец и рекоа дај ми ги 20-30-те изданија во месецот да речеме. Ги виде, повеќето ги одби, нешто би сакал“.. 

Најголемиот спектар од купувачката јавност беше тинејџери, студенти и клиенти до 30 години. Постарите, како што напоменува, слушале некои видови музика со мали проценти, џез, класична, постара рок, или грчка музика, но процентите биле мали. По 2000 година, малку по малку останаа само постарите групи кои беа повеќе музички фанатици, повеќе колекционери, кои сепак ценеа да ја имаат целата дискографија, ограничените изданија, доброто издание. 

До 2006 година, во пресрет на интернетот, кој го промени начинот на кој се продаваше музиката, фаворизирајќи го електронското „симнување“, бизнисот заврши со затворање на секоја филијала, што беше тешка одлука за г-дин Дилберис. „Видов и точно предвидов дека на овој начин ќе се згасне продажбата. И добро направив затоа што ќе крварам. Особено продавницата во Лариса и Ампелокипи ги затворив многу профитабилно. Ова, на Аристотел, беше на такво ниво што си заминував, но можев да видам дека брзо ќе стане бизнис со загуба. И многу тешко ја донесов одлуката, но бидејќи децата ми доаѓаа одзади, не сакав да ги затворам на работа што ќе ги држи долги години во негативна атмосфера. Тоа беше причината. 

Кога продавницата се затвори, „Sound“ и „Pop & Rock“ напишаа: „Легендарниот Blow Up се затвори“. Каде и да одев, сретнав клиенти кои беа тажни што Blow Up се затвори. Таму ја разбрав љубовта на светот. А и сега поминуваат премногу кои не се чувствуваат добро затоа што се затвори. Но, тоа беше природно и следно, бидејќи музиката, во нејзиниот комерцијален аспект, отиде на други нивоа, отиде на интернет.

Многу сум среќен, но многу среќен, бидејќи од моето хоби направив професија. Тоа е страшно. Навистина го живеев, 38 години. Не бев добар трговец, но го сакав тоа што го правам и на крајот тоа имаше влијание и на трговската страна. Ја сакав темата и се обидував многу да допрам до луѓето“. Легендарниот Blow Up можеби се затвори, но неговата приказна продолжува. Во секој винил, секое ЦД, секое сеќавање на Солунчаните кои поминаа низ неговите врати и ја запознаа музиката во историската продавница Аристотел.

 

 

Ова беше култното место на мојата младост.
Денот кога се затвори, ... не .... заплакав ...
Ретко кој ќе памети некоја си Блоуап продавница за плочи оти лешперите идеа у Трст по шверц, шизиците на батерии у Бугарија по женски, умислените у Београду ...
Јас пак Солун го доживував како мој, приморско Скопје, населба, едноставно се чувствував како да припаѓам таму, а најмногу одев поради мојата страст - плочите и цд-ата, оти дооолго бевме музички чмар на светот, едвај успевајќи да најдеме и купиме она што толку очајно ни требаше.

 

Ова е долга репортажа за култното место, не само за мене. какви шупци бевме, ни на крај памет да се фотографираме, а какви само музички ѕвезди продефилираа тамуКОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани