БИЛД ЛИЛИ Е ОРИГИНАЛНАТА БАРБИ.
  Објавено на
share

БИЛД ЛИЛИ Е ОРИГИНАЛНАТА БАРБИ. 

Barbie's Secret Sister Was a German Novelty Doll | HISTORY

 

Идејата за Барби доаѓа од германската кукла наречена Билд Лили, која послужи како нејзина инспирација.

Fondation Tanagra - Art Mode Culture - Bild Lilli and the Queens of Outer  Space - The Pop Art Woman

 

Билд Лили првично беше лик во добро познатиот стрип создаден од Рајнхард Ботиен, објавен во германскиот таблоид весник „Билд“ од 1952 до 1961 година.

Пример за тоа беше прикажан во еден стрип каде полицаец се соочи со Лили затоа што носеше бикини на тротоарот, а таа самоуверено одговори: „А, и според тебе, кој дел да го соблечам?“ Во 1956 година, Рут Хендлер, ко-основач на Мател, наиде на Билд Лили за време на нејзиното патување во Европа.

Заинтригирана од модната кукла налик на возрасни, таа купи неколку кукли Лили како сувенири. Набљудувајќи ја нејзината ќерка Барбара како си игра со нив, Рут Хендлер го препознала потенцијалот за создавање линија за кукли што ќе им се допадне на младите девојки. Ова ја означи генезата на концептот за Барби. Интересно е тоа што синот на Рут Хендлер, Кенет, подоцна стана инспирација за создавање на куклата Кен. На 9 март 1959 година,

Мател официјално ја претстави Барби на американскиот меѓународен саем за играчки во Њујорк. Куклата беше продадена како тинејџерска манекенка, отстапувајќи од традиционалните кукли за бебиња распространети во таа ера. Како што растеше популарноста на Барби, Мател ги стекна правата на Билд Лили во 1964 година, со што практично го прекина производството на германската кукла.

Со текот на времето, Барби се појави како иконска и трајна играчка, која маѓепса генерации деца ширум светот. Неверојатно, Барби има преземено повеќе од 200 различни варијации.СликаСлика

Barbie History: Mattel Doll Owes Existence to Bild Lilli Comic Strip

Buy > lilli bild > Very cheap -Fondation Tanagra - Art Mode Culture - Bild Lilli et les reines de l'espace  intersidéral - Avis aux collectionneursA German Lilli Doll By Bild From The Late 1950's Is Seen In This File  Barbie Was Based On (Photo By Richard Levine Stock Photo Alamy | Bild Lilli  Doll Images |

 

 КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани