Невидливи супернови наречени „босенова“ можеби експлодираат насекаде околу нас, сугерира новото истражување
  Објавено на
share

 

Невидливи супернови наречени „босенова“ можеби експлодираат насекаде околу нас, сугерира новото истражување

The bosenova and axiverse - IOPscience

 

Низ вселената, невидените ѕвезди можеби умираат во експлозии со висока енергија, а новото истражување сугерира како научниците би можеле да ги откријат овие невидени катастрофи. Во трудот објавен на 28 јуни на базата на податоци за preprints arXiv, тим од астрофизичари истражуваше што ќе се случи кога бозонските ѕвезди, големите теоретски објекти направени од невидлива темна материја, ќе стигнат до крајот на својот живот. 

Резултатот, напишаа тие, е огромна експлозија слична на супернова, само невидлива: „босенова“. невидениот универзум Темната материја е мистериозна супстанција која сочинува повеќе од 85% од масата на речиси сите галаксии во универзумот. Додека астрономите пронајдоа повеќе линии на докази кои укажуваат на нивното постоење, сите тие линии зависат од гравитационото влијание на темната материја врз нормалната материја.

14: Bosenova explosion. Each row shows the time evolution of the cloud... |  Download Scientific Diagram

Black Hole on Twitter: "New Invisible supernovae called 'bosenovae' may be  exploding all around us, new research suggests More:  https://t.co/FOF5B2aMlL https://t.co/B6uPbcBdoi" / Twitter

 
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани