Поинаку речено, економските успеси на Бајден се фабрикувани
  Објавено на
share

анализа 

„Производствениот бум“ на Бајден е произведена глупост

Biden’s “Manufacturing Boom” Is Manufactured Nonsense

Поинаку речено, економските успеси на Бајден се фабрикувани

 

анализа на - 

ЕЈ Антони@RealEJAntoni

Научен соработник, Центар Гровер М. Херман

 

Питер Сент Онге@profstonge

Научен соработник, Институт за студии за економски политики Рое

 

Американскиот претседател Џо Бајден дава забелешки на 18 август 2023 година во Кемп Дејвид, Мериленд. Чип Somodevilla / Getty Images

ПОЕНТИ

Излегува дека производствениот бум е произведен, при што вашите даночни долари ја поттикнуваат печката.

Истражувањата спроведени од регионалните банки на Федералните резерви покажуваат забавување на производството, при што многумина покажуваат дека индустријата целосно се намалува.

 

Белата куќа мора да ја остави политиката настрана, да престане да игра игри со бројки и да го смени курсот на својата катастрофална економска политика.

Дали Америка навистина е во производствена ренесанса? Далеку од тоа. Производството во САД е крваво, а бројките што администрацијата на Бајден ги користи за да тврди поинаку се купени.

Наместо да го реши проблемот, Белата куќа игра игри со економските податоци за да ги запали Американците.

Излегува дека производствениот бум е произведен, при што вашите даночни долари ја поттикнуваат печката.

За време на претседателот Бајден, владините трошоци се зголемија за трилиони долари, вклучително и стотици милијарди производствени субвенции за политички фаворизираните индустрии како зелената енергија. Ова вештачки ги зголеми клучните бројки како бруто домашниот производ и градежните трошоци во производниот сектор.

Но, гледајќи ја историјата на политичките прилози, многу од новите фабрики и капацитети што се градат нема да произведат ништо што го сакаат потрошувачите, трошејќи ги ресурсите што можеа да се искористат за вистинска изградба на нашата производствена база.

Наместо тоа, милијарди субвенции за проекти за зелена енергија финансираат изградба на фабрики кои ќе произведуваат работи како неефикасни соларни панели, кои не можат да донесат профит.

>>>  Џо се осмелува да бара наша благодарност за „Bidenomics“? Неговата фискална лудост нè втурна во оваа криза

И благодарение на измамнички именуваниот Закон за намалување на инфлацијата на г-дин Бајден, даночните обврзници ќе останат да го држат торбата кога тие проекти ќе пропаднат, бидејќи даночните обврзници се на јадица за заемите што се користат за финансирање на овие проекти, вклучително и заеми за кинески компании.

Огромното темпо на градба во производствениот сектор само бележи безброј предупредувачки знаци.

Истражувањата спроведени од регионалните банки на Федералните резерви покажуваат забавување на производството, при што многумина покажуваат дека индустријата целосно се намалува. Истражувањата во Филаделфија и Њујорк забележаа некои од најбрзите контракции забележани во претседателствувањето на г-дин Бајден, конкурентни на оние кои беа регистрирани со првичните заклучувања од ерата на пандемијата и по терористичките напади од 11 септември.

Пред пандемијата, производството навистина цветаше; растеше производството, оптимизмот и вработеноста. Меѓутоа, во времето на г-дин Бајден, овие показатели останаа депресивни.

Во поголемиот дел од минатата година, неколку индекси на менаџери за набавки сигнализираа контракција во секторот. Во меѓувреме, и индустриското производство и процентот на искористен фабрички капацитет бележат цик-цак надолу од септември минатата година. Вкупното фабричко производство се намали во последните четири месеци.

Тогаш не треба да биде изненадување што производителите престанаа да вработуваат. Вработувањата во секторот се потполно исти како и пред шест месеци.

Овие факти помагаат да се објасни зошто Американците имаат толку негативен став за економијата - а особено за производството - и покрај тоа што Белата куќа купува пријатели.

Надуените субвенции на г-дин Бајден за производство се како лекови против болки кои ги маскираат симптомите на ракот. Лекарот може да тврди дека пациентот се чувствува подобро, но третманот само ја крие основната состојба додека ракот се влошува.

>>>  Bidenomics го трча камионскиот џин од карпа

Вистинската иронија е што „Биденомика“ е клучна причина за тешкотиите во производството. Како што г-дин Бајден позајмуваше, печатеше и трошеше трилиони долари, тоа ги потисна приватните инвестиции, пред сè во производството.

Клучниот економски показател, реалните приватни фиксни инвестиции, сега се исти како кога тој ја презеде функцијата - речиси три изгубени години.

Во меѓувреме, историската инфлација што произлегува од расипничкото пумпање на трилиони долари во економијата ги зголеми трошоците за задолжување, задушувајќи го финансирањето на легитимните производствени проекти. Највисоките каматни стапки во последните децении беа уште едно сидро околу вратот на производителите.

Сето ова е вознемирувачко бидејќи кога производството паѓа, остатокот од економијата има тенденција да падне во рецесија. Сегашната контракција во производниот сектор, дури и ако г-дин Бајден ја прикрие, е лош знак за нацијата.

Белата куќа мора да ја остави политиката настрана, да престане да игра игри со бројки и да го смени курсот на својата катастрофална економска политика додека сè уште има производствен сектор за штедење.

Ова парче првично се појави во Вашингтон тајмс

 

 
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани