За Охридското Езеро Најстарото познато село во Европа се спушти на столбови над балканското езеро пред 8.000 години
  Објавено на
share

 За Охридското Езеро

Најстарото познато село во Европа се спушти на столбови над балканското езеро пред 8.000 години

Вести
објавено

Селото најверојатно датира од времето на првите земјоделци во Европа, кои пристигнале од Анадолија пред околу 8.000 години.

Гледаме нуркач на дното на езерото, каде што има многу дрвени стапови во земјата.
Археолозите не се сигурни зошто куќите на селото биле изградени над водата, но палисадата сугерира дека понекогаш биле напаѓани и нивното градење над вода ја олеснувало одбраната. (Кредит на слика: Николас Линке, проект ЕКСПЛО, Универзитет во Берн)
 
 

Археолозите на Балканот открија веројатни остатоци од село старо 8.000 години изградено над античко езеро - најрано познато село од кој било вид во Европа.

Езерото, кое се наоѓа на границата меѓу Албанија и Северна Македонија, има стотици потпорни стебла за кои археолозите веруваат дека ги формирале темелите на праисториското село. Истражувачите сè уште не можат да ја проценат оригиналната големина на населбата - но нивното откритие на одбранбена палисада од десетици илјади дрвени шилци, сега под вода, покажува дека селото било релативно големо.

Алберт Хафнер , археолог од Универзитетот во Берн во Швајцарија, кој ги водеше ископувањата, изјави за Live Science дека нуркачите земале примероци од дрво од потопените стебла и дрвените шилци во близина на албанското село Лин на западниот брег на Охридското Езеро пред неколку недели.

Го гледаме зелениот брег на едно огромно езеро.

 

 

Стапките и шилците од праисториското село на вода се пронајдени во близина на селото Лин на западниот и албанскиот брег на Охридското Езеро.(Кредит на слика: Николас Линке, проект ЕКСПЛО, Универзитет во Берн)

Резултатите од тестовите за запознавање нема да бидат достапни со месеци. Но, Хафнер рече дека потопеното дрво е веројатно на иста возраст како дрвените темели ископани на брегот, за кои неговиот тим утврдил дека датираат помеѓу 5800 п.н.е. и 5900 п.н.е.

Ова би значело дека тоа е најстарата населба што археолозите ја пронашле насекаде во Европа, рече тој.

Поврзано: Назад во каменото доба: 17 клучни пресвртници во палеолитскиот живот

Тимот на Хафнер, исто така, најде докази за слични „наколни живеалишта“ изградени над водата на подводната праисториска локација Плоча Мичов Град на источниот брег на езерото - дел од Северна Македонија - но тие остатоци датираат неколку стотици години подоцна.

Гледаме црн чамец на надувување со истражувачи во него во близина на брегот на езерото.
 

 

Археолозите од проектот EXPLO истражија повеќе од половина дузина антички населби во и околу езерата на Балканот.(Кредит на слика: Николас Линке, проект ЕКСПЛО, Универзитет во Берн)

Сега се чини дека двете села биле градени на спротивните страни на езерото во фази во текот на стотици години, и дека подоцнежните фази на градење биле затемнети најраните, рече тој.

„Се чини дека е сосема типично дека имаме повеќе фази на населби, со понекогаш долги празнини меѓу нив“, рече тој. „Сега изгледа дека Лин датира главно од шестиот милениум [пр.н.е.] во неколку фази, почнувајќи од околу 5900 година и завршувајќи во 5000 година.

Први земјоделци

 
Археолозите со проектот ЕКСПЛО претходно открија малку помладо потпорно село на источниот и северномакедонскиот брег на Охридското Езеро.(Кредит на слика: Николас Линке, проект ЕКСПЛО, Универзитет во Берн)

Раните фармери се вкрстувале со ловци-собирачи кои веќе ја окупирале Европа од пред околу 45.000 години за време на периодот на горниот палеолит, и кои веројатно пристигнале од Африка преку источните брегови на Медитеранот.

И двете предци се вкрстуваа со номадски прото-индоевропски народи како Јамнаја , кои пристигнаа во Европа од евроазиската степа пред околу 5.000 години. Повеќето модерни Европејци покажуваат генетска мешавина од сите три предци. 

Хафнер објасни дека многуте големи езера во регионот на Балканот имаат јасни траги од раната миграција од Анадолија. 

 
Археолозите пронајдоа стотици потпори или купишта за куќи, опкружени со одбранбена палисада од десетици илјади наострени дрвени штици забиени во дното на езерото.(Кредит на слика: Николас Линке, проект ЕКСПЛО, Универзитет во Берн)

Тимот на Хафнер досега истражуваше повеќе од половина дузина локации низ Балканот. 

Истражувањата на некои од езерските населби беа спроведени во 1960-тите. Но, најновите ископувања користат рафинирани техники како што се многу прецизно радиојаглеродно датирање и дендрохронологија, кои можат да одредат кога се исечени трупци од дрво гледајќи во прстените за растење на дрвјата, рече Хафнер. 

Нуркач носи алатка за ископување во близина на дното на езерото.
 

 

Нуркачите земаа примероци од дрво од стотици потопени купови или потпорници. Тие ќе бидат анализирани со дендрохронологија за да се утврди кога точно се исечени дрвјата од кои се направени.(Кредит на слика: Николас Линке, проект ЕКСПЛО, Универзитет во Берн)

Повеќето од поранешните купишта и потпорници под вода во близина на Лин сега се покриени со тиња, но неколку штрчат од дното на езерото. И археолозите не се сигурни дали населбата е изградена во длабоки води или над претежно мочурливо тло.

Античките луѓе веројатно биле привлечени кон езерата поради водата и растенијата таму. Но, зошто праисториските луѓе избрале да ги градат своите куќи на купови или потпори над езеро или мочуриште не е јасно - иако оваа практика е забележана низ цела Европа, од Балканот до Балтикот .

Хафнер смета дека во нормални услови би било лесно да се стигне меѓу куќи со кануа. Но, големата палисада од дрвени шилци покажува дека селото понекогаш било напаѓано, рече тој; и куќите на вода беа полесно одбранети (иако можеби не секогаш успешно .)

 

Том Меткалф е хонорарен новинар и редовен соработник на Live Science кој е со седиште во Лондон во Обединетото Кралство. Том пишува главно за науката, вселената, археологијата, Земјата и океаните. Тој, исто така, пишуваше за Би-Би-Си, Ен-Би-Си Њуз, Нешнл Географик, Саентифик Американ, Ер и Вселената и многу други.
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани