Синиот кит има најголемо срце... БУКВАЛНО
  Објавено на
share

Синиот кит има најголемо срце... БУКВАЛНО 

 

Синиот кит го поседува најголемото срце на Земјата, составено од четири комори со еднаква маса. Тој пумпа кислород до сите делови од своето колосално тело на секои 10 секунди. Ова прекрасно суштество, кое ја надминува големината на кој било диносаурус, може да се пофали со тежина од 100 до 150 тони, слично на приближно 340 слонови или со димензии на зграда од 10 ката. Со огромна должина од 30 метри, тој се потпира на своето значајно срце, тешко приближно 180 килограми, за да го поттикне своето огромно тело.

Image
Срцето на Синиот кит, карактеризирано со четирите подеднакво пропорционални комори, ефикасно циркулира кислород, придвижувајќи 220 литри крв низ неговата огромна рамка. Неверојатно, неговите отчукувања на срцето одекнуваат звучно до 3 километри кога ќе бидат откриени од сонарни уреди. Сепак, интригата се протега надвор од чујноста.


Додека е на површината на водата, срцето на Синиот кит обично чука со брзина од 25 до 35 отчукувања во минута. Како и да е, за време на нуркање во длабоко море за храна, неговиот пулс може да падне на само 4 до 8 отчукувања во минута. Оваа адаптација му овозможува на Синиот кит да го намали напрегањето на своето срце, истовремено обезбедувајќи рамномерна распределба на крвта, дури и во студените длабочини на океанот.КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани