Германија демонтира цела фарма со ветерници/ воздушни турбини за производство на обновлива електрична енергија, за да копа јаглен (или по нашки го папаа со лагите за канадски гас па сега ... МЈАУ)
  Објавено на
share

Германија демонтира цела фарма со ветерници/ воздушни турбини за производство на обновлива електрична енергија, за да копа јаглен

(или по нашки го папаа со лагите за канадски гас па сега ... МЈАУ)

 

Германскиот енергетски гигант RWE започна со демонтирање на фарма на ветер за да се отвори простор за понатамошно проширување на отворен рудник за јаглен за лигнит во западниот регион на Северна Рајна Вестфалија.

Една турбина на ветер е веќе демонтирана, а дополнителни седум се планирани за отстранување за да се ископаат дополнителни 15 до 20 милиони тони таканаречен „кафеав“ јаглен, најзагадувачкиот извор на енергија.

Уривањата се дел од договорот склучен минатата година меѓу Роберт Хабек, министер за економија и климатски активности на партијата Зелени и Мона Нојбаур, која е министерка за економија во Северна Рајна Вестфалија, за да се дозволи проширување на рудникот.

За возврат, RWE мораше да се согласи постепено да го исфрли јагленот во 2030 година, осум години пред претходниот рок. „Ова е добар ден за заштита на климата“, рече тогаш Хабек.

Но, овонеделниот потег предизвика остри критики од активистите.

„Сегашната климатска вонредна состојба бара итни и заеднички напори за да се забрза распоредувањето на секоја турбина на ветер, соларни панели и топлинска пумпа што можеме да ги собереме“, рече Фабијан Хубнер, висок активист во Beyond Fossil Fuels, германска коалиција за климата . активисти.

„Сè што оттргнува од овој критичен потфат, особено демонтирањето на обновливите извори на енергија за да се извлечат повеќе фосилни горива, мора недвосмислено да се забрани“, додаде тој.

Но, РВЕ и германската влада упорно го оправдуваа проширувањето на таканаречените полиња на јаглен Гарцвајлер со посочување на руската инвазија на Украина и енергетската криза што следеше.

Според RWE, проширувањето е неопходно „поради енергетската криза“. Владата во Берлин ја следи оваа логика. Навистина, некои од водечките застапници на плановите за проширување на јагленот на РВЕ доаѓаат од Партијата на зелените, една од трите владејачки партии во сегашната германска коалиција „семафор“ со централнолевичарската СПД и партијата ФПД, пријателска на бизнисот.

Хабек го бранеше проширувањето како „вистинска одлука“. Политичарот од партијата на Зелените, Оливер Кришер, го опиша проширувањето и претходното исклучување како „еден од најголемите достигнувања што сме ги постигнале во последниве години“.

Но, фирмата за енергетски консултации Аурора откри дека проширувањето на отворениот рудник Гарцвајлер ќе предизвика земјата да ги надмине своите климатски ветувања. Истражувачите, исто така, рекоа дека јагленот од лигнит најверојатно ќе заврши во 2030 година, бидејќи тој брзо станува неекономичен во споредба со другите поевтини извори на енергија, како што се сончевата енергија и ветерот.

Ова се рефлектира во податоците на Евростат , кои покажуваат дека потрошувачката на јаглен за електрична енергија во Европа била намалена за 40 отсто во 2022 година во споредба со 2017 година.

Поместување и уривање

Проширувањето на Гарцвајлер, исто така, доведе до значително уништување и раселување на заедниците во областа западно од Келн во последниве години. Неколку општини мораа да се преселат.

Ова дојде до израз во јануари кога германскиот суд во Минстер му дозволи на RWE да го урне градот Луцерат , кој се наоѓаше на работ на отворениот рудник.

Илјадници активисти се собраа во градот за да го блокираат неговото уништување. Стотици воена политика конечно ги исели активистите по повеќедневна опсада.
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани