др Џон Клаузер добитник на Нобелова за физика за 2022 ДЕКЛАРАЦИЈА ЗА КЛИМАТА : НЕМА ИТНОСТ ЗА КЛИМАТА
  Објавено на
share

 др Џон Клаузер добитник на Нобелова за физика за 2022 

 

ДЕКЛАРАЦИЈА ЗА КЛИМАТА "НЕМА ИТНОСТ ЗА КЛИМСКИТЕ ПРОМЕНИ"

https://clintel.org/nobel-prize-winner-dr-john-f-clauser-signs-the-clintel-world-climate-declaration/

 др Џон Клаузер добитник на Нобелова за физика за 2022 

-  др Клаузер и глобална мрежа од над 1.609 научници и професионалци ја подготви оваа итна порака:
 
Природните, како и антропогените фактори предизвикуваат затоплување
 
Геолошката архива открива дека климата на Земјата варирала додека постоела планетата, со природни ладни и топли фази. Малото ледено доба заврши дури во 1850 година. Затоа, не е изненадување што сега доживуваме период на затоплување.
 
Затоплувањето е многу побавно од предвиденото
 
Светот се загреа значително помалку отколку што беше предвидено од IPCC врз основа на моделирани антропогени принудувања. Јазот помеѓу реалниот свет и моделираниот свет ни кажува дека сме далеку од разбирање на климатските промени.
 
Климатската политика се потпира на несоодветни модели
 
Климатските модели имаат многу недостатоци и не се оддалеку веродостојни како алатки за глобална политика. Тие го разнесуваат ефектот на стакленички гасови како што е CO2. Покрај тоа, тие го игнорираат фактот дека збогатувањето на атмосферата со CO2 е корисно.
 
CO2 е растителна храна, основата на целиот живот на Земјата
 
CO2 не е загадувач. Тоа е од суштинско значење за целиот живот на Земјата. Фотосинтезата е благослов. Повеќе CO2 е корисен за природата, позеленувајќи ја Земјата: дополнителниот CO2 во воздухот го промовираше растот на глобалната растителна биомаса. Добро е и за земјоделството, зголемувајќи ги приносите на земјоделските култури ширум светот.
 
Глобалното затоплување не ги зголеми природните катастрофи
 
Не постојат статистички докази дека глобалното затоплување ги интензивира ураганите, поплавите, сушите и слични природни катастрофи или ги прави почести. Сепак, постојат многу докази дека мерките за ублажување на CO2 се исто толку штетни колку што се скапи.
 
Климатската политика мора да ја почитува научната и економската реалност
 
Нема климатски итен случај. Затоа, нема причина за паника и тревога. Ние силно се спротивставуваме на штетната и нереална политика за нето-нула CO2 предложена за 2050 година. Целта на глобалната политика треба да биде „просперитет за сите“ преку обезбедување сигурна и достапна енергија во секое време. Во просперитетно општество, мажите и жените се добро образовани, наталитетот е низок и луѓето се грижат за својата околина“.КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани