Електрониката на најголемиот радио телескоп во светот е повеќе радио-тивка отколку паметен телефон на Месечината
  Објавено на
share

 

Електрониката на најголемиот радио телескоп во светот е повеќе радио-тивка отколку паметен телефон на Месечината

Новите електронски уреди дизајнирани да ги напојуваат антените на најголемиот радио телескоп во светот се толку тивки што ќе предизвикаат помали пречки од мобилниот телефон на Месечината.

Новите електронски уреди, или SMART кутии, беа развиени за нискофреквентниот телескоп на квадратен километар (SKA), мрежа од радио садови кои моментално се градат во Западна Австралија.

Заедно со неговиот колега со средна фреквенција, кој се гради во Јужна Африка, телескопот SKA Low ќе биде најголемиот и најчувствителен радио телескоп во светот штом ќе се појави на интернет подоцна оваа деценија.

131.072 диполни антени на SKA Low ќе можат да ги детектираат најслабите радио сигнали кои доаѓаат од најоддалечените дострели на универзумот . Но, оваа исклучителна чувствителност значи дека низата, лоцирана во оддалечена, едвај населена област на околу 500 милји (800 километри) северно од Перт, ќе биде многу подложна на пречки од човечки извори на радио бранови.

 

Поврзано: Како астрономијата го користи електромагнетниот спектар?

На пример, една неодамнешна студија покажа дека антените на телескопот се толку чувствителни што ќе го фатат дури и тивкото потпевнување што го емитува електрониката на сателитите Starlink на SpaceX , кои зрачат преку Интернет, кои орбитираат 342 милји (550 километри) над Земјата . Човечки извори на радио бранови може да се мешаат со набљудувањата и да ги збунат астрономските истражувања. Менаџерот на радио спектарот на Опсерваторијата на плоштадот километар (SKAO), Федерико ди Вруно, изјави за Space.com во претходно интервју дека ова пречки може, на пример, да ја наруши потрагата на телескопот за знаци на вонземски живот.

За да се минимизираат прекините, радио-тивка зона го опкружува телескопот, каде што употребата на мобилни телефони и радио предаватели е строго контролирана. И, за да се уверат дека сопствената електроника на телескопот не придонесува за проблемот, инженерите од Меѓународниот центар за истражување на радио астрономијата (ICRAR) од Универзитетот Кертин во Перт развија специјални уреди за дистрибуција на енергија и сигнал кои речиси не испуштаат електромагнетно зрачење.

„Толку е радио-тивко на локацијата на опсерваторијата што најголемиот потенцијален извор на пречки е електрониката како нашата, поради близината на антените“, рече Том Булер, програмски водач за инженерство и операции во ICRAR, во соопштение испратено по е-пошта. „Тоа значеше дека нашиот проект мораше да ги исполни најстрогите барања за радио емисија низ целата локација на австралиската SKA“.

Покрај тоа што се направени од радио-тивки компоненти, уредите се обвиткани во специјална обвивка што спречува електромагнетно зрачење да избега во околината. Кога биле тестирани, уредите испуштале помалку зрачење отколку што би стигнало до антените од мобилен телефон поставен на површината на Месечината , додаде Булер.

Изградбата на џиновскиот радио телескоп започна во декември 2022 година по повеќе од 30 години подготовки. Двете телескопски локации во Австралија и Јужна Африка ќе имаат комбинирана собирна површина од 1 квадратен километар, како што сугерира името, или 0,34 квадратни милји. Сајтот во Западна Австралија ќе слуша радио бранови со најниски фреквенции, помеѓу 50 и 350 MHz. Јужноафриканската низа, која ќе се состои од 197 антени со широчина од 15 метри, ќе се фокусира на подолги бранови должини, помеѓу 350 MHz и 15,4 GHz

ПОВРЗАНИ ПРИКАЗНИ:

10-те најголеми телескопи на Земјата

Мисијата да се намали јаглеродниот отпечаток на астрономијата

Сателитските мегасоѕвездија ја загрозуваат астрономијата. Што може да се направи?

Радио брановите имаат многу подолги бранови должини од видливата светлина, што им овозможува да навлезат низ прашина и остатоци. Чувствителните радио телескопи како што е СКАО им овозможуваат на астрономите да детектираат радио бранови кои бегаат од делови од космосот кои инаку се заматени и невидливи за другите видови телескопи.

„Телескопите SKA навистина ќе го револуционизираат нашето разбирање за универзумот“, рече Катрин Цезарски, претседател на Советот на СКАО, во изјавата минатата година. „Тие ќе ни овозможат да ја проучуваме неговата еволуција и некои од неговите најмистериозни феномени со невидени детали, а тоа е навистина возбудливо за научната заедни
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани