На околу 3.300 метри (2 милји) под површината на брегот на Алјаска, каде што топлата светлина на Сонцето никогаш не продира, подводно возило на NOAA Ocean Exploration наиде на чудна, златна топка.

 

Тој бил „цврсто прилепен“ за карпа испреплетена со бели сунѓери, со големина од околу 10 сантиметри (4 инчи) со дупка на едната страна.

 

Не е сосема јасно каква може да биде мистериозната топка. Првичните предлози од истражувачите кои го спроведуваа преносот во живо на нуркањето вклучуваа обвивка од јајце од мистериозен вид, мртов сунѓер или корал.

 

„Не знам што да направам од тоа“, рече еден од истражувачите на преносот во живо од 30 август .

 

„Дефинитивно има голема стара дупка во неа, па нешто или се обидело да влезе или се обидело да излезе“, шпекулираше друг.

 
frame src="https://www.youtube.com/embed/qnyzEc4sDvs?feature=oembed" frameborder="0" allowfullscreen="" style="border-width: 0px; border-style: solid; border-color: currentcolor; box-sizing: border-box; --tw-translate-x: 0; --tw-translate-y: 0; --tw-rotate: 0; --tw-skew-x: 0; --tw-skew-y: 0; --tw-scale-x: 1; --tw-scale-y: 1; --tw-transform: translateX(var(--tw-translate-x)) translateY(var(--tw-translate-y)) rotate(var(--tw-rotate)) skewX(var(--tw-skew-x)) skewY(var(--tw-skew-y)) scaleX(var(--tw-scale-x)) scaleY(var(--tw-scale-y)); --tw-blur: var(--tw-empty,/*!*/ /*!*/); --tw-brightness: var(--tw-empty,/*!*/ /*!*/); --tw-contrast: var(--tw-empty,/*!*/ /*!*/); --tw-grayscale: var(--tw-empty,/*!*/ /*!*/); --tw-hue-rotate: var(--tw-empty,/*!*/ /*!*/); --tw-invert: var(--tw-empty,/*!*/ /*!*/); --tw-saturate: var(--tw-empty,/*!*/ /*!*/); --tw-sepia: var(--tw-empty,/*!*/ /*!*/); --tw-drop-shadow: var(--tw-empty,/*!*/ /*!*/); --tw-filter: var(--tw-blur) var(--tw-brightness) var(--tw-contrast) var(--tw-grayscale) var(--tw-hue-rotate) var(--tw-invert) var(--tw-saturate) var(--tw-sepia) var(--tw-drop-shadow); display: block; vertical-align: middle; inset: 0px; height: 361.125px; position: absolute; width: 642px; line-height: 27px; margin-bottom: 0.8rem;">

„Едноставно се надевам дека кога ќе го пикнеме, нешто нема да реши да излезе“, рече еден истражувач. „Тоа е како почеток на хорор филм.

 

Каков и да е длабок ужас, сепак може да има нешто што расте. Како што е објавено во „Гардијан“ , хипотезата што ја фаворизираат научниците во моментов мисли дека можеби нешто произлегло од златното куќиште. Нешто не баш ситно.

 

„Одиме со јајце поради текстурата. Се чувствуваше месести и нема очигледна анатомија. Има дупка во неа што сугерира дека нешто влегло или излегло. Но, не личи на ниедно јајце. Некогаш сум видел“, изјави за весникот екологистот за длабоко море Кери Хауел од Универзитетот во Плимут во Велика Британија .

 

„Ако е јајце, навистина интересното прашање е чие е јајцето. Тоа е доста големо. Тоа не е мало рибно јајце. Тоа е голема работа“.

 

Користејќи роботска рака, истражувачите нежно го турнаа предметот, утврдувајќи дека е прилично мек, пред да го соберат преку вшмукување за понатамошно проучување. Ќе се спроведе ДНК анализа за да се утврди организам одговорен за неговото создавање.

Мистериозната дупка беше внимателно собрана со помош на семплер за вшмукување. НОАА истражување на океанот, морски пејзаж Алјаска )

Фактот дека „јајцето“ било само по себе е речиси исто толку интригантно колку и неговата големина. Вообичаено, јајцевидните животни несат јајца во спојки .

 

Значи, ако предметот е јајце, има нешто необично во него. Што е навистина прекрасно: што и да е, топчето има нешто ново да ни каже за длабокиот океан и разновидниот живот што напредува во него.

 

Има многу што се случуваат во гостопримливите океански длабочини што сè уште не ги разбираме. Здробениот притисок и ниските температури се само два фактори кои го спречија човештвото да истражува нашироко. Меѓутоа, со далечински управувани возила кои дејствуваат како посредник, океанот постепено ги открива своите тајни. Вклучувајќи и како се размножуваат мистериозните видови на длабоки океани .

Мистериозната дупка фотографирана на бродот NOAA Okeanos Explorer по собирањето. НОАА истражување на океанот, морски пејзаж Алјаска )

„Зарем длабокото море не е толку прекрасно чудно? вели координаторот за истражување Сем Кандио од NOAA Ocean Exploration.

 

„Иако можевме да ја собереме „златната топка“ и да ја донесеме на бродот, сè уште не можеме да ја идентификуваме надвор од фактот дека е по биолошко потекло. Веројатно нема да дознаеме повеќе додека не успееме да во лабораториски амбиент каде што можеме да продолжиме да извлекуваме од колективната експертиза на научната заедница со пософистицирани алатки отколку што можеме да ги одржиме на бродот.

 

„Иако донекаде ни е понизно да бидеме запрени од ова откритие, тој служи како потсетник за тоа колку малку знаеме за нашата планета и колку останува да научиме и цениме за нашиот океан“.

Ова откритие е дел од тековните длабочински истражувања на NOAA во Алјаска. Проверете ги нивните камери за пренос во живо за повеќе неверојатни подводни куриозитети.