Мистериозното потекло на прстените на Сатурн
  Објавено на
share

Мистериозното потекло на прстените на Сатурн 

 

Сатурн можеби е најпрепознатливата планета во нашиот Сончев систем поради прекрасните прстени. Но, можеби поради нивната иконска природа, тие се честа тема на дискусија бидејќи има несогласувања за тоа  како всушност настанале. 

Некои научници мислат дека прстените се формирале пред милијарди години во раниот Сончев систем; други веруваат дека тие се релативно скорешен феномен. 

Истражувачите од МИТ можеби конечно го нашле одговорот на ова мистериозно, вековно прашање

 

Морничав, а сепак прекрасен поглед на Сатурн и неговите прстени како што го гледа вселенското летало Касини на растојание од приближно 700.000 милји - Кредит на слика: НАСА/ЈПЛ-Калтек/Институт за вселенска наука

ПРСТЕНИТЕ ОКОЛУ САТУРН

Иако Јупитер, Нептун и Уран всушност имаат и прстени, оние околу Сатурн се највидливи и иконски. Тие беа и првите кои беа откриени.

Прстените на Сатурн не се видливи со голо око  од површината на Земјата. Првиот  човек што некогаш ги видел прстените бил Галилео Галилеј , користејќи го својот телескоп во 1610 година. Иако не можел да открие што се тие. 

Четириесет и пет години подоцна, сепак, холандскиот математичар и астроном  Кристиан Хајгенс  беше првиот што ја изнесе идејата дека постои  некој вид диск околу планетата.  Повеќе од сто години подоцна,  Пјер-Симон Лаплас , пак, беше првиот што го  опиша дискот како серија прстени.

Во денешно време, знаеме многу повеќе за системот на прстени, се разбира. Како на пример фактот дека  планетата е во процес на  губење на прстените со брзина од околу тон и пол во секунда  (не грижете се, со оваа брзина, сепак ќе бидат потребни приближно 300 милиони години за тие да избледат целосно).

Сепак, како што беше споменато во воведот, едно нешто што останува тема на дискусија е потеклото на овие извонредни структури. Група астрономи на МИТ можеби го нашле одговорот; тие ги објавија своите наоди во рецензираното списание  Science .

Кредит на слика: NASA/JPL-Caltech

АНТИЧКА МЕСЕЧИНА ПО ИМЕ ХРИСАЛИС

Сатурн моментално има 82 месечини; сепак, тимот на МИТ постулира дека гасниот џин имал барем  уште една месечина до пред околу 160 милиони години. Тимот ја нарече оваа исчезната месечина „ Хрисалис “. 

До тој момент, Хрисалис орбитираше околу Сатурн  милијарди години,  влечејќи ја планетата на начин што  го одржуваше нејзиниот наклон во резонанца со соседот Нептун. ( Научниците долго време мислеа дека ова навалување потекнува од гравитационите интеракции со Нептун.

Тимот смета дека пред 160 милиони години,  орбитата на Chrysalis станала нестабилна, влечејќи ја опасно блиску до Сатурн. Потоа, во средба со пасење, Месечината  беше целосно уништена.

Загубата на Chrysalis имаше доволно значајно влијание што го отстрани Сатурн од здивот на Нептун , оставајќи го Сатурн со сегашното навалување. 

Тимот мисли дека  поголемиот дел од Chrysalis удрил во Сатурн ; сепак,  мал дел од него остана во орбитата до ден-денес , кршејќи се на мали ледени фрагменти и формирајќи ги иконските прстени што почнавме да ги обожаваме. 

Не заборавајте да го проверите трудот објавен во Science за повеќе детали за студијата. Го наведовме подолу.
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани