Вештачката интелигенција штотуку ја забележа својата прва супернова. Дали може да ги замени луѓето во потрагата по овие спектакуларни експлозии?
  Објавено на
share

 Вештачката интелигенција штотуку ја забележа својата прва супернова. Дали може да ги замени луѓето во потрагата по овие спектакуларни експлозии?  

„Отстранувањето на луѓето од потрагита дава повеќе време за истражувачкиот тим да ги анализира своите набљудувања и да развие нови хипотези за да го објасни потеклото на космичките експлозии што ги набљудуваме.

рамо до рамо слики од далечна експлозија на супернова, која изгледа како нејасна, пикселирана бела точка наспроти црнилото на вселената.

Слика пред (лево) и потоа на галаксијата каде што се појави суперновата SN2023tyk. Горниот лев регион на галаксијата (десно) изгледа лаковичен и облик, каде што ѕвездата експлодирала. (Кредит на слика: Legacy Surveys/D. Lang (Институт за периметар) за слоеви на Legacy Surveys и unWISE/NASA/JPL-Caltech/D. Lang (Институт за периметар))\

Вештачката интелигенција (ВИ) наскоро би можела да ја лови супернови наместо вас.

 Нов, целосно автоматизиран алгоритам за машинско учење успешно ја откри, идентификуваше и класифицира својата прва супернова 1a - првпат тоа е постигнато со вештачка интелигенција. Програмата, наречена Bright Transient Survey Bot (BTSbot), може значително да го забрза процесот на анализа и класификација на супернови, велат нејзините развивачи.

Забележувањето на супернови во моментов зависи од луѓето и компјутерите кои работат заедно, но BTSbot може да нè исклучи од таа равенка. Според тимот на BTSbot, само во изминатите шест години, човечките астрономи поминале околу 2.200 часа визуелно проверувајќи и класифицирајќи ги кандидатите за супернова. BTSbot би можел да им дозволи на астрономите да го пренасочат овој напор и да потрошат повеќе време во истражување на потеклото на овие ѕвездени експлозии и моделирање како тие продолжуваат. 
„За прв пат досега, серија роботи и алгоритми за вештачка интелигенција набљудуваа, потоа идентификуваа, па комуницираа со друг телескоп за конечно да го потврдат откривањето на супернова“, лидерот на тимот Адам Милер, професор по физика на Универзитетот
Нортвестерн во Илиноис. се вели во соопштението . „Ова претставува важен чекор напред бидејќи понатамошното усовршување на моделите ќе им овозможи на роботите да изолираат специфични подтипови на ѕвездени експлозии. На крајот, отстранувањето на луѓето од рамката дава повеќе време за истражувачкиот тим да ги анализира своите набљудувања и да развие нови хипотези за да го објасни потеклото на космичките експлозии што ги набљудуваме“, додаде Милер.    
телескопска слика на десетици галаксии во длабоката вселена.

Слика во длабоката вселена на галаксијата каде што се појави суперновата SN2023tyk.  (Кредит на слика: Legacy Surveys/D. Lang (Институт за периметар) за слоеви на Legacy Surveys и unWISE/NASA/JPL-Caltech/D. Lang (Институт за периметар))

Суперновите се како игла во космички стог сено
 
Многу супернови се појавуваат кога ѕвездите кои умираат го исцрпуваат горивото за нуклеарна фузија. Не можејќи да се издржат против притисокот на гравитацијата навнатре , јадрата на овие ѕвезди колабира додека нивните надворешни слоеви експлодираат како супернови. Во случајот на суперновите од типот 1a , експлозиите се активираат кога ѕвездениот остаток наречен бело џуџе постои во двоен систем и ја одзема материјата од својата придружна ѕвезда. Овој прилив на материјал предизвикува белите џуџиња повторно да се запалат и експлодираат, уништувајќи ги целосно. Овие експлозии на супернова можат да бидат толку светли што ја надминуваат комбинираната светлина на секоја ѕвезда во галаксијата околу нив. 
Сепак, благодарение на пространоста на вселената, дури и овој неверојатен излив на светлина не значи дека суперновите се лесно да се забележат. Моментално, роботски телескопи го скенираат ноќното небо, снимајќи повторени слики од истиот дел од вселената, надевајќи се дека ќе најдат променлив - или минлив - објект што не бил на претходните слики.
 
„Автоматизираниот софтвер им претставува листа на кандидатски експлозии на луѓето, кои поминуваат време за да ги проверат кандидатите и да извршуваат спектроскопски набљудувања“, рече Милер. „Можеме само дефинитивно да знаеме дека кандидатот е навистина супернова со собирање на нејзиниот спектар - дисперзирана светлина на изворот, која открива елементи присутни во експлозијата. Постојат постоечки роботски телескопи кои можат да собираат спектри, но тоа често го прават и луѓето кои работат телескопи со спектрографи“.
 
За потенцијално да се отстрани улогата на луѓето во овие постапки, Милер и неговиот тим го развија BTSbot и ја обучија вештачката интелигенција со преку 1,4 милиони историски слики од речиси 16.000 извори. Тие вклучуваа потврдени супернови и други експлозивни астрономски феномени како привремено палење на ѕвезди, ѕвезди кои се периодично променливи ѕвезди и палење на галаксии.КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани