ГЕРМАНИЈА, ИМАМЕ ПРОБЛЕМ!!! - задоцнетиот ем залуден манифест на БИЛД
  Објавено на
share

ГЕРМАНИЈА, ИМАМЕ ПРОБЛЕМ!!!

задоцнетиот ем залуден манифест на БИЛД 

Пропалестинските немири поставија барикади на берлинското Соненале и го запалија, полицајците се соочија со нив

Пропалестинските немири поставија барикади на берлинското Соненале и го запалија, полицајците се соочија со нив

Фото: АдораПрес/М. Голејевски

Нашиот свет е во хаос, а ние сме на средината од него. Од терористичкиот напад на Хамас врз Израел, ние доживуваме нова димензија на омраза во нашата земја – против нашите вредности, демократијата и против Германија.

Последниве денови откриваат што долго време врие и врие во нашето општество: Кај нас има многу луѓе кои се противат на нашиот начин на живот. Луѓе кои го слават убиството на невините цивили. Оние кои ги учат своите деца да мразат други, затоа што се „неверници“. Оние кои сакаат да им забранат на жените да носат здолништа или панталони. Оние кои го презираат Основниот закон и наместо тоа ги слушаат радикалните проповедници. Тие ја користат толеранцијата затоа што сакаат поинакво општество.

Ова не смееме да го прифатиме! Ова не може да продолжи!

Германија сега мора да каже НЕ! На антисемитизмот, на мизантропијата и на сите што ни велат „Не“.

Затоа што во нашата толку прекрасна и прегрната земја, достоинството на СЕКОЈ човек е неприкосновен: Без разлика каква боја на коса има, на кој јазик зборува, во што верува. Ова мора да го браниме! Ако сега се сопнеме, паѓаме.

Затоа БИЛД формулираше манифест.

Еден вид куќни правила, водечка идеја за она што го одржува нашето слободно општество заедно. Текстот е упатен до сите луѓе кои живеат во Германија.

Затоа што: Никогаш повеќе не е сега!

Тизер-Билд
Фото: слика алијанса/dpa

Ова е нашата Германија

Само од 2015 година нашата земја прими повеќе од три милиони бегалци, многу од нив од арапскиот свет. Држевме знаци „Добредојдовте“. "Можеме да го сториме тоа!" беше мантрата на канцеларката Меркел.

Сепак, фотографиите на овие страници покажуваат дека не успеавме да разјасниме што очекуваме од сите што сакаат да живеат во оваа земја со нас. Дека не сакаме да го менуваме нашиот начин на живот само затоа што имаме гости.

И заборавивме дека има два збора кои се многу поважни од „Можеме да го направиме тоа“. Тие се: „Никогаш повеќе“! А „Никогаш повеќе“ е сега! Тие значат: Никогаш повеќе антисемитизам во Германија, никогаш повеќе тиранија и расизам. Сето ова важи за сите луѓе кои живеат во оваа земја.

Манифест во 50 точки

1. За секој што живее во Германија важи членот 1 од Основниот закон: „Достоинството на човекот е неповредливо“.

2. За нас нема неверници! Секој може да верува во што сака - дури и во Дедо Мраз.

3. Секој што го смета нашиот устав и нашиот правен систем како збирка од необврзувачки препораки, треба што поскоро да ја напушти Германија.

4. Секој што сака постојано да живее овде мора да научи германски. Само кога зборуваме на ист јазик ќе се разбереме.

5. Секој може мирно да демонстрира во Германија поради своите убедувања. Слободниот говор не вклучува закани кон луѓето, нивно напад, фрлање камења, палење автомобили или славење на убијците.

6. Не носиме маски или превез; се гледаме в лице (освен ако не е карневал или корона).

7. Почитта и милосрдието го одржуваат нашето слободно општество.

8. Наспроти позадината на најтемното поглавје во нашата историја, безбедноста на Израел е прашање од германски национален интерес! Ова значи: Застанувањето за безбедноста на еврејскиот народ не може да се преговара. Критиката на политиката на Израел, се разбира, е дозволена.

9. Велиме ве молам и ви благодариме.

10. Со задоволство се ракуваме како поздрав или збогување.

11. Полицијата ја гледаме како „пријател и помошник“, а не како репресивна сила или непријател.

12. Многу Германци јадат свинско месо. Се разбира, не секој го прави тоа. Патем: Имаме 10 милиони вегетаријанци или вегани бидејќи слободата поминува и низ стомакот.

13. Државата има монопол на насилството. Освен органите назначени од државата, никој нема право да користи насилство врз луѓе или нешта.

14. Прифаќаме дека нашиот слободно избран парламент ги поставува правилата за нашиот соживот, кои можат да бидат проверени од независни судови.

15. На мажите им е дозволено да сакаат мажи, а на жените жени. Кој има проблем со тоа е самиот проблем. Сакајте и оставете љубов!

16. Дури и ако некој се чувствува ниту машко, ниту женско, тој не е прогонуван или казнет. Кај нас на граѓаните им е дозволено слободно да размислуваат и да живеат педер.

17. Ние не ги гледаме социјалните служби како работодавачи, туку како институции кои им помагаат на луѓето во финансиска потреба, на луѓе кои не можат да работат. Не луѓе кои не сакаат да работат.

18. Ние го почитуваме судството затоа што суди без предрасуди.

19. Жените носат бикини или костими за капење во базен. А ако некој сака да плива гол во Балтичкото Море – и тоа е во ред!

20. Жените и мажите се еднакви во секој поглед.

21. Еднаквост и во плаќањето за работа (уште треба да стигнеме таму)!

22. Дискутираме контроверзно и страсно, но не ги навредуваме оние со различни мислења.

23. Ние сме толерантни со толерантни.

24. А ние немаме толеранција за нетрпеливост!

25. Огномет користиме само на новогодишната ноќ, па кога е дозволено.

26. Не палиме знамиња на земји кои не ни се допаѓаат. Тоа е криминал!

27. Ние ја почитуваме секоја религија, но јасно ја одделуваме религијата од државата.

28. Жените кои имаат афери не се исфрлани, а камоли тепани или каменувани! Во случај на развод, заедничкото старателство се однесува на децата. Не е важно кој го предизвика бракот да пропадне.

29. Не мора да си девица за да се омажиш!

30. Оние кои бараат заштита од политички прогон или војна во Германија ќе ја најдат. Дури и оние кои немаат право на тоа често можат да останат. Не очекуваме благодарност, дури и ако тоа би било соодветно. Но, ние бараме строго придржување кон нашите закони и почитување на нашите вредности и начин на живот.

31. Ние не венчаваме деца. А мажите не можат да имаат повеќе од една жена.

32. Жените сами одлучуваат – како и мажите – како се облекуваат, со кого се пријатели, кого сакаат, дали повеќе би сакале да одат во клуб или црква, за кого гласаат и каква професија избираат.

33. Германија е земја на скара. По пикник во паркот, го носиме ѓубрето со нас.

34. Ножевите припаѓаат во нашите кујни, а не во нашите џебови.

35. Плаќаме даноци затоа што знаеме дека тие се темелот на државата.

36. Кога жената вели не на маж, тоа е конечно и апсолутно. Сè друго претставува сексуално вознемирување или силување.

37. Очекуваме секој што може и му е дозволено да бара вработување и да се обезбеди себеси – дури и ако социјалната помош или приходот на граѓаните првично може да биде поголем од платата.

38. Во Германија има задолжително школување. Ние веруваме во важноста на образованието и учењето.

39. Се откажуваме од седиштата во автобуси и возови за стари и инвалиди.

40. На здравје, Германија! Пивото и виното се дел од нашата култура овде. Почитувајте го, а ако не сакате да пиете, немојте.

41. Колку долго или кратко е здолништето, одлучува исклучиво жената што го носи.

42. Оние кои не можат да толерираат карикатура на политичари, познати личности, богови или пророци не се на вистинското место во Германија.

43. Медиумите ги испрашуваат политичарите, но генерално веруваме дека избраните функционери одлучуваат вистинито и за доброто на народот.

44. Честа не значи право на најсилниот.

45. Почитта и ценењето се исто толку природни во социјалните мрежи како и во супермаркетите или канцелариите.

46. R03;R03;Се трудиме да ја заштитиме животната средина и да ги зачуваме ресурсите. Одржливоста е иднината.

47. Германија има срце за деца. Тие не се тепани туку унапредени.

48. Повикувањето со мачки, како свиркање или довикување до жените, е вознемирување.

49. Момчињата и девојчињата можат заедно да одат на училишни излети, да учествуваат во спортови и да пливаат заедно.

50. Го сакаме животот, а не смртта.

https://www.bild.de/politik/inland/politik-inland/bild-manifesto-germany-we-have-a-problem-85895486.bild.html

 
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани