Прекрасните прстени на Сатурн ќе исчезнат за само 18 месеци
  Објавено на
share

 

Прекрасните прстени на Сатурн ќе исчезнат за само 18 месеци

Во 1610 година, Галилео Галилеј, познат како пионер на модерната астрономија, првпат ги погледнал прекрасните прстени на Сатурн . Неговите првични набљудувања преку раниот, рудиментарен телескоп го наведоа да ги опише овие небесни карактеристики како „уши“.

Сега, со векови подоцна, чудата на прстените на Сатурн се достапни за секој што е опремен со основна астрономска опрема.

Космички феномен 

Сепак, оваа голема глетка има рок на траење до 2025 година - кога прстените на Сатурн ќе исчезнат од погледот, не еднаш туку двапати. Составен од седум различни прстени, се верува дека овој космички феномен е формиран од остатоците од комети, астероиди и месечини кои се нашле премногу блиску до Сатурн и биле распарчени од огромната гравитациска сила на планетата.

Прстените исто така се дом на безброј ледени фрагменти и се обвиткани во слој од космичка прашина. Нивната точна возраст останува тема на дебата, иако неодамнешните истражувања покажуваат дека тие можеби се релативно новодојденци на космичката сцена, бидејќи можеби се формирале пред само 400 милиони години - што ги прави помлади од една десетина од возраста на Сатурн.

Невидливи прстени

Во моментов, научниците разбираат дека прстените на Сатурн се намалуваат, постојано се распаѓаат во дожд од ледени честички што се спуштаат во атмосферата на планетата. 

Во 2025 година, Сатурн ќе се усогласи со Земјата, правејќи ги нејзините прекрасни прстени практично невидливи. Ова е слично на обидот да забележите лист хартија на раб кога е поставен на крајниот крај на фудбалското игралиште.

Минлив настан

Овој спектакл, сепак, е само минлив космички настан. Додека Сатурн го следи својот 29,5-годишен орбитален танц, тој постепено ќе се навалува, уште еднаш покажувајќи ја другата страна на прстените, достигнувајќи го максималниот приказ во 2032 година. Добрата страна на овој небесен наклон е зголемената видливост на месечините на Сатурн.

Засега, Сатурн зазема одлична гледна точка за ноќното гледање ѕвезди. Затоа, искористете го моментот и со телескопот во рака, набљудувајте ја убавината на прстените на Сатурн додека сеуште е достапна можноста.

Повеќе за Сатурн

Сатурн е шестата планета од Сонцето и втора по големина во Сончевиот систем, по Јупитер. Сатурн е гасен џин составен првенствено од водород и хелиум. Има радиус околу девет пати поголем од оној на Земјата, иако има мала густина и е само околу 95 пати помасивен од Земјата.

Прстени

Системот на прстените на Сатурн е составен од безброј мали честички, со големина од микрометри до метри, кои орбитираат околу планетата. Овие честички се претежно направени од мраз, со помала количина на карпести остатоци и прашина. Прстените се именувани по азбучен редослед по кој се откриени, а главните прстени се А, Б и Ц.

Месечини

Планетата има најмалку 145 месечини , при што Титан е најголемата и втората по големина месечина во Сончевиот систем по Јупитеровиот Ганимед. Титан е поголем од планетата Меркур и е единствената месечина за која се знае дека има значителна атмосфера, првенствено азот со траги од метан.

Магнетно поле 

Магнетното поле на Сатурн е послабо од Јупитер, но сепак неколку пати посилно од Земјиното. Сатурн, исто така, емитира радио бранови, особено од неговите поларници на половите.

Мисијата Касини-Хајгенс

Мисијата Касини-Хајгенс, кооперативен проект помеѓу НАСА , ЕСА (Европска вселенска агенција) и ASI (Италијанска вселенска агенција), даде многу информации за Сатурн, неговите прстени и неговите месечини, од неговото пристигнување на Сатурн во 2004 година. до крајот на својата мисија во 2017 година со нуркање во атмосферата на Сатурн.

Митологија

Сатурн го добил името по римскиот бог на земјоделството и богатството, кој исто така бил татко на Јупитер во митологијата. Оваа планета е набљудувана уште од античко време, а нејзиниот астрономски симбол (a96;) го претставува божјиот срп.

Прстените на Сатурн

Прстените на Сатурн се една од најкарактеристичните и највпечатливите карактеристики на која било планета во нашиот Сончев систем. Еве неколку клучни точки за нив:

Состав

Прстените се составени првенствено од честички мраз со помал дел од карпести остатоци и прашина. Честичките на мразот може да се движат по големина од ситни зрна до парчиња големи како куќи.

Структура

Прстените не се цврсти; тие се составени од безброј мали честички кои се во орбитата околу Сатурн. Тие се многу широки (до 282.000 km во дијаметар), но неверојатно тенки, со просечна дебелина од околу 10 метри.

Поделба

Прстените се поделени на неколку делови, познати како прстени A, B, C, D, E, F и G, со различна транспарентност и осветленост. Прстените A, B и C се најистакнати и најлесно забележливи.

Празнини

Постојат различни празнини во прстените, како што е дивизијата Касини, која е област широка 4.800 километри што го дели прстенот А од прстенот Б. Други забележителни празнини се јазот Енке и јазот Килер.

Динамика

Структурата и обрасците во прстените се под влијание на месечините на Сатурн преку гравитациони интеракции, познати како „орбитални резонанции“. Некои месечини, наречени „овчарски месечини“, орбитираат во близина на рабовите на прстените и помагаат да ги задржат прстените на нивните патеки и да одржуваат остри рабови.

Потекло

Постојат неколку теории за потеклото на прстените. Еден сугерира дека тие се остатоци од уништена месечина или комета. Друг предлага тие да останат од оригиналниот маглински материјал од кој настанал Сатурн. Староста на прстените сè уште е предмет на дебата, но се верува дека тие се релативно млади, можеби стари неколку стотици милиони години.

Видливост

Прстените може да се видат од Земјата со мал телескоп или дури и со двогледи со голема моќност во добри услови. Нивниот изглед може да се промени поради навалувањето на оската на Сатурн додека орбитира околу Сонцето, покажувајќи различни агли на Земјата за време на нејзината 29,5-годишна орбита.

Истражување

Вселенските летала како Војаџер 1 и 2 и орбитерот Касини обезбедија детални слики и податоци, што значително го подобрува нашето разбирање за прстените.

Студијата за прстените на Сатурн им помогна на научниците да разберат повеќе за системите на прстени околу другите планети и процесите што го обликуваат нашиот Сончев систем.
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани