СЕЌАВАЊЕ НА ХЕРОЈСТВОТО НА ТРОЈЦА ЛУЃЕ КОИ ЈА СПАСИЈА ЕВРОПА ТРОЈКАТА ОД ЧЕРНОБИЛ
  Објавено на
share

СЕЌАВАЊЕ НА ХЕРОЈСТВОТО НА ТРОЈЦА ЛУЃЕ КОИ ЈА СПАСИЈА ЕВРОПА

ТРОЈКАТА ОД ЧЕРНОБИЛ

 

Познати како „тројката од Чернобил“, инженерите Алексеј Ананенко, Валери Беспалов и Борис Баранов ги ризикуваа своите животи за да спречат апокалиптична катастрофа само неколку дена по историската експлозија во нуклеарната централа во 1986 година.

Речиси штом пожарникарите почнаа да пумпаат вода во реакторот, тој почна да ја поплавува подрумската просторија директно долу. Подрумот ги содржеше вентилите што ја контролираа течноста за ладење што вообичаено го одржуваше реакторот стабилен. Но, кога реакторот се искачи на 2.000 степени целзиусови, почна да го топи заштитниот бетонски под долу.

Експертите стравуваа дека ако стопениот нуклеарен материјал дојде во контакт со водата, ќе предизвика огромна експлозија на пареа што ќе ја уништи целата електрана, ќе го израмни Киев на 60 милји подалеку и ќе ослободи толку многу радијација во воздухот што поголемиот дел од Источна Европа ќе да бидат непогодни за живеење најмалку 100 години.

Така, на 28 април 1986 година, Ананенко, Беспалов и Баранов доброволно се спуштиле во подрумот, ги лоцирале вентилите и го исцедиле резервоарот. Заштитени само со костими за нуркање и респиратори додека беа вооружени со една батериска светилка, тие минуваа низ радиоактивната вода во речиси црна темнина.

Беа потребни неколку дена од многу спуштања за да го пронајдат вентилот и да го свртат доволно за да започне процесот на одводнување, а до 8 мај беа испумпани цели 20.000 тони вода, поштедувајќи милиони животи од нуклеарна зима. 

Image

Тројцата херои кои се подготвуваат да ја спасат Европа од нуклеарни последици: Алексеј Ананенко, Валери Безпалов, Борис Баранов, 1986 година.

10 дена по несреќата во Чернобил, инженерите дознаа за претстојните експлозии на нуклеарна пареа. Системот за водено ладење на централата откажа, а базен со вода се формираше директно под реакторот. Без никакво ладење, беше само прашање на време кога јадрото на реакторот ќе падне во базенот, предизвикувајќи масивни експлозии на пареа, исфрлајќи ја радијацијата високо на небото и ширење низ Европа, па дури и во делови од Азија и Африка.

Само еден човек ја знаеше локацијата на вентилот за ослободување, а неговото име беше Алексеј Ананенко, еден од инженерите на фабриката. Тој, заедно со уште еден инженер Валери Безпалов и надзорникот на смената Борис Баранов, беа замолени да ја преземат самоубиствената мисија. На мажите им беше дадена опција да одбијат; Сепак, Ананенко едноставно одговори: „Како можев да го направам тоа кога бев единствениот човек на смената кој знаеше каде се наоѓаат вентилите?

Тие влегле во Чернобил преку комората на реакторот, стоејќи во радиоактивни води до половината во тотален мрак. Светлото за нуркање на Баранов, наводно, било слабо и периодично трепкало и се гасило. Секоја минута помината во објектот беше уште една минута кога изотопи слободно ги пустошеа нивните тела. Светлината на крајот трајно изгорела, но не пред да видат позната цевка за која знаеле дека води до вентилите што ги барале. Ги зграпчиле цевките и го следеле додека не ги пронашле двата вентили на портата, кои ги извиткале за да ја испуштат водата. Базенот брзо почна да се исцеди.

Многу новински извори објавија дека сите тројца мажи починале во рок од неколку недели поради радијациона болест. Сепак, според Ендрју Ледербароу, автор на книгата „Чернобил 01:23;40“ од 2016 година, Ананенко продолжува да работи во индустријата за нуклеарна енергија, а се покажало дека и Безпалов е жив. Баранов почина во 2005 година од срцева слабост на 65-годишна возраст.

Се верува дека водата апсорбирала многу повеќе радијација отколку што првично се верувало и на крајот им ги спасила животите.
Image
Image
Image
 КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани