Нов албум! Добредојде! Враќање на Питер Габриел, 'i/o', се за човештвото, смртноста и повеќе миксови
  Објавено на
share

 

Добредојде! Враќање на Питер Габриел, 'i/o', се за човештвото, смртноста и повеќе миксови 

 

Пред да се зборува за месото од новиот албум на Питер Габриел , „i/o“, што значи „влез/излез“, неизбежно е првичната дискусија да се фокусира на нивото на аутпут (или недостатокот од него) што тој го имал. пред оваа година. Тоа е неговиот прв студиски албум со авторски песни по 21 година (и само втор по 31 година). За сето тоа време на бременост, многу работи не се променија во овие постојано издолжени празнини меѓу албумите. Како: повратниот главен бенд на басистот Тони Левин, гитаристот Дејвид Роудс и тапанарот Ману Каче; замислените тонови кои повремено ќе отстапат место на малку секуларен госпел или фанк; насловите на албумите со две букви (ако не ја сметаме двојната коса црта што се појавува на средината на овој).

 CDN media

Но, има некои промени што треба да се земат предвид, штом навистина ќе започнете да копате во нечистотијата за да ги најдете главните грижи на „i/o“. Како: 73-годишен маж е многу поверојатно да направи албум фокусиран главно на прашањата на староста и крајната транзиција отколку 52-годишниот од кого последен пат добивме збирка свеж материјал. Тоа не е целосно циклус на песни, во неговите медитации за животот и смртта, но е доволно блиску да даде размислувања на друг постар државник за тие теми од оваа година - „Седум псалми“ на Пол Сајмон - трка по своите смртни пари. Момчето кое ја организираше веројатно најхипнотизирачката турнеја по арената во 2023 година, нема да изгуби од вид ниту една голема слика во оваа фаза од неговиот живот, особено навистина, навистина големата слика.

Ајде да ги оставиме навистина тешките работи настрана за секунда. Најголемата разлика во врска со овој албум може да лежи во искрениот нов начин на кој тој е одбран да го објави материјалот, поединечно, пред да ни даде ѓубре за големи податоци. Секоја од 12-те нумери првично беше објавена дигитално на една од полните месечини во 2023 година, пред да биде вклучена во колекцијата на затворање на оваа година. Тој, исто така, објави две малку различни стерео верзии на секој број - во „Bright-Side Mix“ извршен од Марк „Спајк“ Стент и „Dark-Side Mix“ од Tchad Blake. Конечниот пакет со три диска ги има двете верзии на албумот споени со уште трета мешавина, во Dolby Atmos. Сега, еден познат индустриски блогер посвети дел од колумната изминатава недела за да се пожали дека Габриел се збунил со самото правење на традиционалното издание на „i/o“, откако очигледно ги пропуштил сите изминати 12 месеци од објавувањето. Дали постои помалку традиционален начин за издавање албум од тоа да се прави малку по малку, во десетина различни делови - секој нов дво-микс два-фер врзан не за „нова музика петок“ или како и да го нарекуваат сега, туку фригинг лунарен календар?

 

Покрај 36-те одделни миксови, секоја песна има соодветна визуелна претстава од добро познат изведувач, а има и белешки или објаснувања по песна за да нè наведат во значењето зад текстот, кои понекогаш се очигледни, понекогаш доста нетранспарентно. Ако сето ова звучи како малку, може да го замислите како домашна задача. Меѓутоа, ако богатството на варијанти и дополнителни материјали се чувствуваат добредојдени по дведецениска суша, зборот trove може да се чувствува посоодветен.

Дали песните се богатства? Општо земено, да - иако не сум ни приближно доволно забавен аудиофил или компулсивен A/B тестер за навистина да сакам да споредам две или три верзии на секоја од нив. Има моменти во севкупниот избор на песни кои не се толку силни како што можеа да бидат; Се прашувам дали остана нешто на подот за сечење во последните неколку децении од „Четири видови коњи“, песна за која ќе сфатите дека е за терористите само ако ја прочитате, а која не е се. тоа напнато или апсење откако ќе го направите. На неговата неодамнешна одлична турнеја, Габриел направи некои референци помеѓу песните за читање мисли или заглавување да го истражува светот од стол, а тие идеи се појавуваат во неколку стихови овде или таму, навидум останати од одреден момент кога ова може да беа научно-фантастичен концепт албум, што дефинитивно не е сега. Но, помалку ефикасните моменти на „i/o“ се оние кои се поважни. Кога Габриел е јасен и директен, албумот може да биде доста трогателен, речиси на начин на кој ќе се поврзете.

Габриел често се навраќа на темата за правење сметка во последниот дел од животот. Понекогаш овие моменти се славенички и едвај меланхолични. За да ја прошириме споредбата на Пол Сајмон понатаму, релативната треска како „Olive Tree“ од овој албум е поблиску до забавниот Симон од „You Can Call Me Al“ отколку елегичниот Сајмон слушнат на „Seven Psalms“ - или уште поблиску, навистина, до Самиот „Чекан“ на Габриел. Но, понекогаш тој само се обидува да ви го скрши срцето. Претпоследниот „And Still“, поттикнат од смртта на мајката на уметникот, е неверојатен и еден од неколкуте броеви што имаат невообичаено нежни, па дури и голи вокали од Габриел, изведувач чиј глас почесто бил третирани со еден вид мистичен фуз. Како и да е, тој вообичаено гледа нетажен поглед на крајот, при што насловната песна еруптира во голем и химничен рефрен додека Габриел полувесело ги замислува молекулите на неговото тело како се распрснуваат при ударот со гробот и се спојуваат со „октоподот“. пијавки и крилото на бубачки... Излегуваат работи, влегуваат работи“.

Стилски, во денешно време не се појавуваат премногу работи за да се чувствувате сигурно дека немало да биде дел од албумот на Габриел во раните 2000-ти или раните 90-ти. Значи, колкава е разликата помеѓу трите миксови на албумот, ако ништо за аранжманите во некој од нив не е запрепастувачки различно, еден од друг или од неговото многу презентативно минато? Секој маж и жена ќе треба сами да си донесат одлука за двојниот или тројниот гамбит „i/o“. Оставајќи ја настрана миксот за сараунд и само фокусирајќи се на двете стерео верзии, се фаќам себеси како се колебам помеѓу два погледи: Прво, тоа што варијациите меѓу нив се толку суптилни се чувствува како поставување за поп квиз што не сум подготвен да го преземам. И, второ, тоа што те покани да одлучиш кој микс звучи подобро му додава малку забава на проектот и дека забавата не е лоша работа во потрошувачката на популарна музика, особено кога ќе ти го одвлече вниманието на неколку минути од, како на пр. размислување за умирање, како што „и/и“ сигурно ќе.

 

Брзото ѕиркање на интернет открива дека, откако песните од албумот почнаа да се појавуваат минатиот јануари, никој не дошол до одреден консензус за тоа кое од двете изданија владее, иако е задоволство да се дебатира меѓусебно или самите за тоа. Слушајќи го убавиот мост на „Патот до радоста“, би сакале ли да го слушнете поголем акцент на „Bright-Side Mix“ на чудниот вител на жици што започнуваат точно во 3:25? Или да го ставите вашиот глас зад начинот на кој „Миксот од темна страна“ малку ги намалува тоновите во корист на подебел бас и повеќе рогови? Тоа е некако превртување, но „светлата“ верзија изгледа повеќе како она што би сакале да го слушнете од радио или автомобил стерео, а малку поштедливото „темно“ издание нуди повеќе одвојување помеѓу инструментите и е подобро прилагодено. на носители на слушалки или љубители на ритам секција. (Сите такви генералности се предмет на промена додека се трудите да ги разберете разликите на петто или шесто двојно слушање.)

Во која било итерација на албумот, аранжманите за бендот - кој можеби е семеен во овој момент - се голем дел од неговата големина, без разлика дали се работи за преголемата дебелина на „Road to Joy“ или за начинот на кој тој го обработува потенцијалното основна романтична балада како „Ова е дом“ како речиси полиритмичен марш. Тој може да се фати за вистинските основи, во погледот без флеш, без магла во отчукувачкиот часовник со кој се соочуваме сите нас, а тоа е „Играње за времето“, кое му должи признаен долг на Ренди Њуман во неговиот најштедлив и најневоздржлив. На друго место, тука е ансамблот, за да се извади некој раб и/или да се направи крвната пумпа.

Габриел останува толку блажено карактеристичен, тој некако поразува некои од неговите сопствени аргументи за тоа како можеби не треба да ја сфаќаме нашата индивидуалност толку сериозно, наспроти прифаќањето на нашите мали улоги со ограничено издание во космосот. Ако постои тема, тоа е дека кругот на животот не е ништо на кое треба да се одолее, и дека сите наши животни суштини - нашите вистински молекули, дури - лесно се заменливи... па зошто да не бидеме здрави за тоа? Освен што не можете да го вклучите или исклучите за некој друг во музиката. Габриел е, тој понизно тврди, само „само дел од сè“. Не на оваа страна од земјата, барем не е.

https://variety.com/2023/music/album-reviews/peter-gabriel-i-o-album-review-1235822596/
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани