ЗОШТО АВИОНИТЕ НЕ ЛЕТААТ НАД ТИБЕТ?
  Објавено на
share

 ЗОШТО АВИОНИТЕ НЕ ЛЕТААТ НАД ТИБЕТ?

Зошто авиокомпаниите не летаат над Тибет? Одговорот на ова прашање лежи во аналогијата „покривот на светот“ што често се користи за Тибет. Тибет има просечна надморска височина од 5 илјади метри и е дом на највисокиот врв во светот, Монт Еверест. Современите авиони имаат кабини под притисок. Ако овој систем не успее, маските се исфрлаат за патниците да можат нормално да дишат. Сепак, капацитетот на кислородниот систем е доволен за 15-20 минути. Кога системот за притисок во кабината не успее, пилотите треба да го спуштат авионот на височина од 3.000 метри. Во поголемиот дел од Тибет, надморската височина е многу над 3 илјади метри. Во Тибет нема средина каде што авионите можат безбедно да слетаат во итен случај. Исто така, ако откажат еден од моторите на авион со два мотори, авионот мора да се спушти на одредена височина што не е можно поради морфологијата на теренот во Тибет. Поради овие причини, ниту еден авион не лета над Тибет.

Секако дека летаат над Анди  и други високи планини но нив брзо ги прелетуваат, затоа ризикот е многу мал.

Секако дека слетуваат во Ласа, но не прелетуваат туку линијата е директна.

Секако дека има теории на заговор но истит

е ги оставаме за вашите коментари кои со задоволство и особен интерес ќе ги читаме.

 

Mystery: Why Planes Don't Fly Over Tibet? • The Art of Travel

Mystery: Why Planes Don't Fly Over Tibet? • The Art of Travel
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани