Забрана на Apple во Кина: Државните фирми и агенции бараат од вработените да престанат да користат iPhone
  Објавено на
share

 

Забрана на Apple во Кина: Државните фирми и агенции бараат од вработените да престанат да користат iPhone

Ова следува по извештајот од почетокот на оваа година кога кинеските владини агенции наводно барале од своите вработени да не користат Apple iPhone за да ја намалат нивната зависност од странски технологии


РЕЗИМЕ
  • Кинеските владини агенции наводно барале од своите вработени да не користат ајфони на Apple
  • Apple вели дека имало голем напор за зајакнување на домашното производство на полупроводнички чипови
  • Apple се обидува да го диверзифицира својот синџир на снабдување од Кина, со тоа што ќе ги притисне своите напори за производство на уреди во Индија
 

Значителна промена се случува во технолошкиот пејзаж на Кина. Според извештајот на Bloomberg News, зголемен број кинески агенции и корпорации поддржани од државата низ целата земја издале директиви до своите вработени да се воздржат од носење на Apple iPhone и други уреди од странско производство на нивните работни места.

Ова следи по извештајот од почетокот на оваа година, кога кинеските владини агенции, наводно, барале од своите вработени да не користат Apple iPhone-и за да ја намалат нивната зависност од странски технологии. Ова вклучува охрабрување на фирмите поврзани со државата, вклучително и банките, да преминат кон користење на локално развиен софтвер. Дополнително, имаше голем напор за зајакнување на производството на домашни полупроводнички чипови, критична компонента во широк опсег на електронски уреди.

Извештајот на Bloomberg News покажува дека повеќе државни фирми и владини оддели во најмалку осум провинции, во изминатиот месец или два, им наложиле на своите вработени да почнат да користат локални брендови. Ова е јасен показател за притисокот на земјата кон технолошка самодоверба. Во септември, вработените во најмалку три министерства и владини тела беа советувани да не користат iPhone-и на работа.

Интересно е што овој тренд не е ограничен само на големите корпорации или градовите со високи нивоа. Во декември, помалите фирми и агенции во градовите од пониско ниво од провинциите, вклучувајќи ги Жеџијанг, Шандонг, Лиаонинг и централниот дел на Хебеј издадоа слични директиви. Имено, во центарот на Хебеј се наоѓа најголемата фабрика за iPhone во светот, што дополнително го истакнува значењето на овие случувања.

Притискање на Apple кон Индија

„Епл“ се обидува да го диверзифицира својот синџир на снабдување од Кина со тоа што ги турка своите напори за производство на уреди во Индија. Групацијата Тата стана првата индиска компанија која започна со склопување на Apple iPhone-и. Компанијата го купи склопот на iPhone на Wistron Apple во Карнатака. Компанијата наводно планира да изгради уште едно склопување на iPhone во Тамил Наду, кое ќе биде едно од најголемите во Индија, кое ќе вработи околу 50.000 луѓе.  

 
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани