Нема субвенции за Тесла. Илон ја сели Тесла во Тексас
  Објавено на
share

 ИЛОН МАСК ОБЈАВИ ГОЛЕМА ОДЛУКА ЗА ПОТЕГОТ НА TEСЛA ПО СКАПАТА ПРАВНА ЗАГУБА

 

Џорџтаун, Делавер - Илон Маск во четвртокот рече дека Tesla ќе гласа за преместување на состојбата на основање, еден ден откако судијата во Делавер го укина неговиот пакет компензација од 56 милијарди долари. 

Извршниот директор на Tesla, Илон Маск, рече дека компанијата ќе гласа за преместување на нејзината состојба на основање во Тексас, откако судијата во Делавер го укина неговиот пакет за компензација.
Извршниот директор на Tesla, Илон Маск, рече дека компанијата ќе гласа за преместување на нејзината состојба на основање во Тексас, откако судијата во Делавер го укина неговиот пакет за компензација. ©  Колаж: REUTERS  

„Тесла веднаш ќе се пресели да одржи гласање на акционерите за пренесување на состојбата на основање во Тексас“, објави тој на својата платформа за социјални медиуми X.

Во пресудата од средата, судијката на Канцеларскиот суд во Делавер, Кеталин Мекормик, застана на страната на акционерот кој тврдеше дека извршниот директор на Tesla бил преплатен, одобрувајќи го поништувањето на огромниот договор за компензација на Маск од 2018 година, вреден дури 55,8 милијарди долари.

Најбогатиот човек на светот веднаш по пресудата напиша: „Никогаш не ја вградувајте својата компанија во државата Делавер“.

Потоа, тој започна анкета на X, прашувајќи дали Тесла треба „да ја промени состојбата на инкорпорација во Тексас, домот на неговото физичко седиште?

„Гласањето на јавноста е недвосмислено во корист на Тексас! Маск објави, откако повеќе од 87% од 1,1 милион гласови беа за овој потег.

Мекормик рече во нејзината пресуда дека планот за компензација на Маск за 2018 година е „најголемата потенцијална можност за компензација некогаш забележана на јавните пазари по повеќекратни редови“.  

„Процесот што доведе до одобрување на планот за компензација на Маск беше длабоко погрешен“, рече таа, додавајќи дека страните сега мора да „се спојат“ и да поднесат заедничко писмо „во кое ќе се идентификуваат сите прашања, вклучително и таксите, кои треба да се решат за да се донесе ова прашање. до заклучок на ниво на судење“.

Насловна фотографија: Колаж: REUTERS

 

 

Повеќе за Илон Маск :

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 
КОМЕНТАРИ
Copyright Jadi Burek © 2013 - сите права се задржани